Nieuw wet inburgering: Hoeveel vertrouwen heeft de wethouder in dit beleid?

Forza! raadslid Michel van Dijk aan het woord tijdens de sessie over de aanpak implementatie nieuwe Wet inburgering. Als Forza! kijkt naar de implementatie nieuwe wet inburgering dan worden wij daar niet blij van. Het stuk gaat vooral over wat de gemeente allemaal moet doen en wat de rechten van de inburgeraars zijn. Nergens gaat het meer over eigenaarschap van de inburgeraar en diens verantwoordelijkheid.

Dat dit eerder mislukt is ligt vooral bij de mensen die helemaal niet willen inburgeren en een overheid die daar geen antwoord op heeft. Nog steeds kunnen kwaadwillende mensen er straks ongestraft een potje van maken. Als mensen naar Nederland komen dan verwachten wij bij Forza! dat zij zelf gemotiveerd zijn om de taal te leren en Nederland te leren kennen. Zo niet dan heb je wat Forza! betreft helemaal niets te zoeken in onze prachtige land.

Door de verantwoordelijkheid van de inburgering grotendeels bij de gemeente te leggen ontneem je de inburgeraar die echt wil inburgeren ook de motivatie en het eigenaarschap van zijn of haar eigen inburgeringstraject. Het maakt ons niet uit hoe iemand Nederlands leert of dat hij nu naar peperdure lessen gaat of Nederlands leert met behulp van cassettebandjes. In the end moet iemand zijn inburgeringsexamen halen in staat zijn zelf in het Nederlands een sollicitatiebrief te schrijven of een voorziening van de gemeente aan te vragen. Die eis mogen we best aan inburgeraars stellen.

Forza! vindt dat ook mensen die eerder vrijgesteld zijn van de inburgering alsnog een traject van inburgering in zou moeten gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.