Een kans die gepakt moét worden

Koper wil honkbalstadion verhuizen en 700 woningen realiseren.

Foto: Milco Numan

Een win-winsituatie. Een kans die gepakt moet worden. Dat stelt Erik Vermeulen van Forza! over een mogelijke koper van het honkbalstadion. Die biedt 7,5 miljoen euro, zorgt dat er twee sportvelden over blijven voor scholen overdag, en bouwt 700 tijdelijke woningen in een parkachtige omgeving.

Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. De gemeente worstelt al jaren met de exploitatie van het dure stadion waar jaarlijks 255.000 euro bij moet en nu komt er een bod dat miljoenen oplevert en goed is voor de woningmarkt. Vermeulen verwacht daarom een opgetogen stemming vanuit het gemeentebestuur over zijn contact met een ontwikkelaar die in Duitsland al veel heeft gerealiseerd op het gebied van tijdelijke bouw.

“Die biedt een mooi concept wat goed realiseerbaar is. De tijdelijke woningen zijn van een kwaliteit van vaste bouw. De ontwikkelaar biedt aan de honkbalclub te verhuizen naar een andere locatie. Op de huidige locatie komen dan 700 tijdelijke woningen een periode van vijftien jaar. De exploitatie van het complex zou de gemeente daarna niets meer kosten dan vergelijkbare sportverenigingen. Er gaat dan jaarlijks in het ergste geval nog maar ietsje bij.”

Vermeulen heeft moeite met de opstelling van de gemeente in dezen. “Het plan wordt behandeld als echte woningbouw. Dat kost veel te veel tijd en is helemaal niet nodig. De regelgeving rond tijdelijke bouw is dankzij de crisis en herstelwet een stuk soepeler. Er kan binnen enkele weken tot hooguit zes maanden worden begonnen met bouwen. Volgend jaar voor de kerst kunnen mensen er dan al wonen. Het worden goede huizen, ieder blok krijgt een eigen huismeester, van een rommeltje zal geen sprake zijn. Deze kans moeten we pakken.”

Ook ondernemer Marnix Bakker, bekend van onder andere de magazines Sport & Life en 433, had plannen met het honkbalstadion. “Ik ben twee jaar geleden door de gemeente benaderd of ik binnen mijn netwerk kon informeren of er belangstelling was om iets met het gebied te doen. Die was er. Het gaat om ondernemers uit onze gemeente. We wilden iets moois neerzetten, maar ik kan daar weinig concreets over zeggen. Door corona zijn de plannen blijven liggen.”

Hij zou blij zijn als er iets zou gaan gebeuren met het stadion en voelt zich niet gepasseerd. “Het scheelt mij juist een hoop poespas als er iemand anders instapt. Het is pijnlijk en zonde dat er jaarlijks zoveel geld naar het honkbalcomplex gaat, terwijl er zo veel mogelijkheden zijn om er iets moois van te maken. Meer dan er alleen te honkballen. Als er woningen in het gebied komen lijkt me dat welkom voor Haarlemmermeer, zeker als er voor starters gebouwd gaat worden.”

Tekst + bron: Hoofddorpse Courant, 29 juni 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.