’Schreeuwend tekort aan woningen, maar Haarlemmermeer doet niets.’ Forza! neemt B&W hun gezapige houding kwalijk

Haarlems Dagblad, 17 maat 2023. Bart Boele

„Er is een schreeuwend tekort aan woningen in Haarlemmermeer. Als je dan de gezapigheid ziet bij de gemeente, dat neem ik het college van B en W kwalijk. Als een plan voor tijdelijke woningen wordt ingediend, is de reactie ’dat kan niet’. Er wordt niet gekeken naar wat er wel kan.”

„Het wordt tijd dat B en W van Haarlemmermeer beseffen dat er een hele generatie is van jonge mensen die niet met hun leven kunnen beginnen.”
© United Photos/Toussaint Kluiters

Forza-fractievoorzitter Erik Vermeulen begrijpt niet waarom Haarlemmermeer weigert mee te werken aan meerdere plannen om honderden tijdelijke woningen te bouwen in Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Appartementen die er vijftien jaar staan en waarmee honderden inwoners zeer zijn geholpen omdat de wachtlijst voor een sociale huurwoning tien jaar of langer is. Vermeulen: „Het wordt tijd dat B en W beseffen dat er een hele generatie is van jonge mensen die niet met hun leven kunnen beginnen.”

De meerderheid van de gemeenteraad onderneemt geen actie om er iets aan te doen. Met Forza willen ook de ChristenUnie-SGP en GroenLinks aan de slag met tijdelijke woningen. Bij de PvdA zit beweging: een plan voor 1540 van die woningen op gemeentegrond in Hoofddorp is volgens B en W niet mogelijk. PvdA-fractievoorzitter Willem Klijn heeft gevraagd of vijfhonderd woningen dan wel mogelijk zijn. Hij heeft geen antwoord gekregen.

Nieuw-Vennep

Vermeulen wijst er op dat de gemeente Haarlemmermeer al in 2017 ontwikkelaar Pup Real Estate uitnodigde om te kijken waar tijdelijke woningen zouden kunnen worden gebouwd. Een van de locaties was bij NS-station Nieuw-Vennep, aan de Oosterdreef. De gemeente zei toen dat er niet kon worden gebouwd omdat het terrein een culturele bestemming zou krijgen. Onlangs presenteerde de gemeente een plan van corporatie Ymere om op hetzelfde terrein zestig tijdelijke woningen te bouwen.

Inmiddels heeft de ontwikkelaar een nieuw plan ingediend voor 250 woningen. Dat is ook afgewezen, opnieuw vanwege een ’culturele bestemming’. Vermeulen vraagt zich af waarom Ymere op dezelfde locatie dan wel zestig tijdelijke woningen mag bouwen. Hij vraagt ook waarom er geen markttoets is gedaan voor woningbouw op dat terrein om te kijken of er marktpartijen geïnteresseerd zijn, maar dat meteen afspraken zijn gemaakt met Ymere.

Drogredenen

„B en W gebruiken drogredenen om plannen voor tijdelijke woningen af te wijzen. In Hoofddorp is het verhaal dat de capaciteit op de wegen nodig is voor de permanente woningen die gebouwd gaan worden”, aldus Vermeulen. „Er is geen wet waar dat in staat. Het kan best zijn dat de capaciteit van het wegennet tekortschiet, maar wie mag er dan wel en wie mag er dan niet bouwen? Het duurt nog jaren voor er gebouwd gaat worden, bijvoorbeeld tussen Cruquius en Zwaanshoek. Je kunt de beschikbare capaciteit van het wegennet in de tussentijd inzetten om een project met tijdelijke woningen te realiseren. Maar dat doet de gemeente Haarlemmermeer niet, die zegt alleen maar ’nee’ tegen plannen voor tijdelijke woningen.”

,,Wat ik mis is het met aanvragers meedenken. Samen werken aan wat wel kan in plaats van plannen afschieten. Als de gemeente zich gaat gedragen als een partner met een wederzijds belang, namelijk het huisvesten van onze inwoners, dan zou er veel meer mogelijk kunnen zijn.’’

Vermeulen: „Bouw tijdelijke woningen waar het kan. Ze kunnen er in een half jaar staan. De rijksoverheid heeft die bouw mogelijk gemaakt. Daar zijn mensen mee geholpen. De uitgewerkte plannen liggen klaar, voor rekening en risico van de ondernemer. Toch wijst de gemeente die af, omdat er langetermijnafspraken zijn gemaakt met ontwikkelaars voor permanente woningen. Met die afspraken staat het belang van de gemeente haaks op het belang van de inwoners, terwijl de gemeente er voor de inwoners zou moeten zijn.”

„Ontwikkelaars bouwen wel. Ze kopen grond en als er woningen mogen komen, gaat de grondprijs tien keer over de kop. Alles wat wordt gebouwd, wordt verkocht, ook als het alleen villa’s zijn en ook als mensen in de file moeten staan om bij hun huis te komen omdat het wegennet tekortschiet. Het is juist de taak van de gemeente om op te treden waar de markt het laat liggen, bijvoorbeeld bij goedkope woningen”, zegt Vermeulen. „En dan is er een ondernemer die met kant-en-klaarplannen voor tijdelijke woningen komt, juist voor de mensen die geen sociale huurwoning kunnen krijgen. Een plan waar de gemeente weinig tot niets aan hoeft te doen. En dan zegt de gemeente evengoed ’nee’.”

Studenten

Studentenhuisvester Duwo wil in Hoofddorps nieuwste wijk Hyde Park vijfhonderd studentenwoningen bouwen vanwege de ligging vlak bij NS-station Hoofddorp. Die biedt een snelle verbinding met universiteitssteden Amsterdam en Leiden. Volgens Erik Vermeulen staat het plan haaks op de opdracht van de gemeente om voldoende woonruimte voor inwoners van Haarlemmermeer te realiseren. „Hier kunnen ook betaalbare huurwoningen worden gebouwd voor onze inwoners. Amsterdam moet haar studenten zelf huisvesten.”

One thought on “’Schreeuwend tekort aan woningen, maar Haarlemmermeer doet niets.’ Forza! neemt B&W hun gezapige houding kwalijk

  1. Goeiedag,

    Ik ben geïnteresseerd, in tijdelijke sociale huurwoning, jongerewoning,

    Grtjes Maggy van tilburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.