Forza! hekelt voorrang statushouders bij woonruimteverdeling

HAARLEMMERMEER Fractievoorzitter van Forza! Erik Vermeulen wekte vorige week een flinke dosis onbegrip in de gemeenteraad door bij aanvang van een debat over woonruimteverdeling de voorrang voor statushouders prominent te benoemen. “U doet deze mensen te kort, en geeft ze min of meer de schuld”, zei Charif el Idrissi van HAP tegen de Forza-fractievoorzitter.

Woonruimteverdeling is een beladen onderwerp binnen de Haarlemmermeerse politiek. Door schaarste mokt de bevolking en legt elke beleidsbeslissing op dit gebied op een weegschaal. Vermeulen wreef bij aanvang van het debat over een nieuwe vorm van woonruimteverdeling direct een flinke portie zout in de wonden door te stellen dat er geen sprake is van een eerlijke verdeling.

In Haarlemmermeer worden per jaar zo’n 600 woningen verhuurd via Woningnet. 350 gaan naar doorstromers zodat er 250 overblijven die vrij te verdelen zijn. 25% van die woningen mogen we verdelen onder onze eigen inwoners. Zo komen er van de jaarlijks vrijkomende 250 woningen er maar 63 terecht bij ‘onze eigen zonen en dochters’ of bij mensen die na een scheiding op straat komen te staan. “Een dikke middelvinger naar onze inwoners”, zei hij. Vermeulen hekelde de verplichting van de overheid om dit jaar 240 statushouders te huisvesten. “Vier keer zoveel als onze eigen inwoners. Bij Forza! willen we een eerlijke verdeling.”

In 2018 beloofden HAP en VVD een einde te zullen maken aan deze oneerlijkheid maar nadat ze op het pluche zaten veranderden ze alleen de naam van de voorrangsregeling.

Vermeulen was nog niet goed en wel begonnen of de interrupties vlogen hem om de oren. Volgens Dick den Butter van de ChristenUnie-SGP klopte er weer eens niets van zijn berekening en heeft Haarlemmermeer veel meer zeggenschap over de door Vermeulen gebruikte voorrangscijfers. (Die 25% is toch echt de afspraak mijnheer den Butter)

Sophie van de Meeberg (D66) voegde daaraan toe dat de gemeente moet voldoen aan de taakstelling van overheid omdat er anders grote boetes volgen. “Bovendien zijn statushouders inmiddels ook Nederlanders”, maakte ze duidelijk. (Die taakstelling is dus groot onrecht. Onze eigen inwoners staan zo altijd achteraan in de rij.)

VVD-voorzitter Beryl van Straten vroeg zich hardop af waar Vermeulen eigenlijk vóór is. (Forza! is voor een woonruimteverdeling waar nieuwkomers gewoon netjes op hun beurt wachten)

Willem Klijn van de PvdA merkte op dat het woord statushouder helemaal niet voorkomt in het beleidsvoorstel en wees erop dat het college vorig jaar op hoge poten een brief heeft gestuurd naar het ministere met de mededeling dat 240 niet haalbaar is en moet worden teruggedraaid naar 120 statushouders. (Het niet meenemen van de rol van statushouders in de woonruimteverdeling is de Olifant in de kamer)

Het meest geïrriteerd oogde echter El Idrissi van HAP. “Vermeulen maakt vaker dit punt en brengt ook nu nood in relatie met statushouders. Maar er is helemaal geen relatie. Ik vind dit geen correcte manier van spreken. Wij hebben als overheid de laatste tien jaar de woningmarkt zitten verzieken. Vermeulen geeft hiervan statushouders feitelijk de schuld en doet hen tekort. Ik begrijp niet waarom hij dit altijd zo aanhaalt.” (Wel mijnheer El Idissi. Iedere schaarse woning die naar een statushouder gaat gaat niet naar een eigen inwoner. Bij Forza! vinden we de kruimels die overblijven verdelen onder onze eigen mensen geen manier van doen) Het lijdend voorwerp zelf was niet onder de indruk van de kritiek. “Forza houdt niet van het klakkeloos opvolgen van opdrachten uit Den Haag. Het zou billijk zijn dat statushouders in dit beleidsvoorstel voorkomen en net als de Nederlanders die hier altijd al woonden gewoon op hun beurt wachten. We kunnen het voorstel daarom niet steunen. Deze vorm van woonruimteverdeling is volksverlakkerij,” zei Vermeulen alvorens het debat verder ging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.