Dualisme alleen op papier, het is bijna stuitend dat collegepartijen niet de hand in eigen boezem steken

Haarlems Dagblad, 24-8-2020

De discussie is op gang gekomen over de vraag wie de baas is in Haarlemmermeer, het college van B en W of de gemeenteraad.

Op papier is dat de gemeenteraad als hoogste orgaan, maar een aantal partijen vindt dat B en W in de afgelopen jaren teveel terrein tot zich hebben genomen. In hun beleving met steun van de collegepartijen. „Het is dualisme op papier, maar het is bijna stuitend als ik zie hoe de collegepartijen niet de hand in eigen boezem steken. Alle oppositie stemt ergens tegen en zij zeggen ’wat zeur je nou, het is toch goed geregeld’. Dat is beschamend”, aldus Froza-fractievoorzitter Paul Meijer.

Hij zwengelde een discussie aan nadat B en W eerder dit jaar bekend maakten het raadhuis te slopen en verderop een nieuwe te bouwen. Een paar minuten nadat dit voorstel naar de gemeenteraad werd gestuurd, deelden B en W het al met de pers.

Hoewel burgemeester Marianne Schuurmans daarvoor al uitgebreid haar excuses heeft gemaakt pakt Meijer het als voorbeeld om de verhoudingen tussen B en W en raadsleden aan de kaak te stellen. „Niet om alsnog met modder te gooien, maar om vraagtekens te zetten. B en W vergaderen op dinsdag en hebben meteen daarna een gesprek met de pers om hun besluiten toe te lichten. Raadsleden worden daarmee op achterstand gezet”, is zijn stelling.

Herman Koning (CDA) is het niet met hem eens. „Forza stelt dat de raad in de loop der jaren op achterstand is gezet. Dat ligt aan jezelf, er zijn veel mogelijkheden om het voortouw te nemen en daar maakt Forza goed gebruik van. B en W melden aan de pers een voorstel dat aan de raad wordt gedaan, dat is goed om de discussie op gang te brengen. Ik vind het onbegrijpelijk hoeveel heisa hier over wordt gemaakt.”

Beryl van Straten (VVD): „Er is eenmaal een foute timing geweest en daar is excuus voor gekomen. Ik heb het gevoel dat Forza maar door blijft zeuren en dat we hier de tijd zitten vol te kletsen.” Meijer: „Dat is flauw om te zeggen. Blijf dan gewoon weg.” Van Straten: „Er zijn diverse voorbeelden waarbij de raad heeft ingegrepen zoals bij het beleid rond zonneakkers. We pakken regelmatig onze rol. De informatie aan onze inwoners gaat ook via het persgesprek en dat is openbaar. Ik zie overigens geen voorstel van Forza om het anders te gaan doen, ik hoor alleen maar geklaag.”

Koos de Vries (ChristenUnie-SGP) kan zich de verontwaardiging van Forza wel voorstellen. „Het voorstel om een heel nieuw raadhuis te bouwen kwam als donderslag bij heldere hemel.” Charlotte van der Meij (D66): „Het gaat om beeldvorming. Politieke gevoeligheden moeten niet in een bijzin van een raadsvoorstel staan. Die moeten kraakhelder worden gemeld.” Peter Boerman (GroenLinks): „De vraag is hoe we kunnen voorkomen dat de raad wordt overvallen door een voorstel.”

Daar heeft burgemeester Marianne Schuurmans wel een idee over. „We kunnen na de B en W-vergadering van dinsdag eerst de raad en dan de pers op de hoogte stellen van voorstellen, met een embargo tot donderdag 6 uur. Dan kunt u als raadsleden op woensdag praten met de pers. Daar heb ik in andere gemeenten goede ervaringen mee opgedaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.