Haarlemmermeer kijkt naar tiny houses en permanent wonen op een recreatiepark

Haarlems Dagblad, 9 januari 2020

Tiny houses, recreatiehuisjes, wonen in bedrijfspanden: van de Haarlemmermeerse gemeenteraad moet alles worden gedaan om zo snel mogelijk te zorgen dat zoveel mogelijk mensen een woning hebben.

Die tiny houses, het zit de gemeenteraad niet lekker hoe star de wethouders daar mee omgaan. ,,Kijk naar mogelijkheden’’, vindt Erik Vermeulen (Forza). ,,Wijs een zoekgebied aan’’, zegt Sophie van de Meeberg (HAP). ,,Probeer plekken te vinden waar het wel kan’’, zegt Dicky Kerkhoff (PvdA). ,,Veel initiatieven stranden al voordat ze bij de wethouder op het bureau komen. Dan wordt er gezegd dat het nit mogelijk is of er wordt helemaal niet gereageerd’’, weet Beryl van Straten (VVD).

Zo eenvoudig ligt het niet, volgens PvdA-wethouder Mieke Booij. ,,We zijn zelf naar het Podium voor Architectuur gestapt met de vraag wat er mogelijk is. Die mogelijkheden zijn beperkt, vooral door het luchthavenindelingsbesluit (lib) dat rond Schiphol geldt. Zoeken naar ruimte voor tiny houses kan alleen in gebieden die een woonbestemming hebben.’’ De gemeente bouwt niet zelf woningen, dat doen ontwikkelaars en corporaties. ,,Als tiny houses mogelijk zijn is de afweging aan die ontwikkelaars. Die kunnen ook de hoogte in willen met drie of vier etages’’, vult VVD-wethouder Jurgen Nobel aan.

Daarmee zijn de kaders aangegeven, maar de raadsleden willen toch dat er creatiever met initiatieven om wordt gegaan. ,,Je kunt met die initiatieven zorgen dat er binnen een jaar woningen zijn die er anders niet zouden zijn’’, stelt Koos de Vries (Christenunie-SGP). Nobel zegt uiteindelijk toe te kijken naar hoeveel initiatieven het tot nu toe niet hebben gehaald, al wijst hij er op dat het lib in deze wel leidend is.

Vermeulen wil weten hoe B en W staan tegenover het legaliseren van permanente bewoning van recreatiewoningen. Hij vindt meteen Kerkhoff tegenover zich: ,,Die zijn vooral in Haarlemmerliede en Spaarnwoude te vinden en dat hebben we nooit gewild. Recreatiewoningen zijn er om te recreëren’’, vindt zij en met haar Wim Jansen (GroenLinks). Rinus Beusenberg (SRH): ,,Er is een enorm tekort aan woningen. Ik zou zeggen: nood breekt wet.’’ Van de Meeberg: ,,Die woningen zijn voor recreanten terwijl onze eigen inwoners niet aan een huis kunnen komen. Het is wel een oplossing.’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.