Nederlandse vlag in raadzaal Haarlemmermeer

Hoofddorpse Courant, Frits Verhagen, 5 november 2019

De Nederlandse vlag krijgt voortaan een vaste plek in de raadzaal van Haarlemmermeer. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft vorige week tijdens de Begrotingsraad een motie van Forza! aangenomen.

Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! zei in een toelichting dat de nationale driekleur als symbool van Nederland thuishoort in de raadzaal. Burgemeester Marianne Schruurmans reageerde adrem dat als de motie zou worden aangenomen de fractieleden van Forza! dan ook de kleine vlaggen van hun desks moeten weghalen. Dat vlagvertoon was voor haar kennelijk te veel van het goede.

Forza! deed in een vorige raadsperiode al eens eerder een poging om het rood-wit-blauw in de raadzaal geplaatst te krijgen. Toen was er geen meerderheid voor. Dit keer was dat wel het geval.

Fractievoorzitter Johan Rip van de HAP pookte het vuurtje voorafgaand aan de stemming nog eens flink op door te stellen dat de Nederlandse vlag kennelijk moest worden geplaatst om de nationale eenheid te benadrukken. Hij beschouwde dat als spijtbetuiging van Forza!, omdat die partij volgens Rip de grondleggers zijn van de polarisatie in Nederland. De HAP had overigens geen behoefte aan een Nederlandse vlag in de raad, omdat er al eentje voor het raadhuis staat.

Ook de fracties van D66, PvdA en GroenLinks stemden tegen. D66-raadslid Gerdien Kniikker zei voor te hebben gestemd als ook de Europese vlag in de raadzaal zou komen. PvdA-fractievoorzitter Willem Klijn zei zich een wereldburger te voelen en daarom geen behoefte te hebben aan alleen de Nederlandse vlag.

De andere partijen, VVD, CDA, ChristenUnie-SGP, SRH, Gezond Haarlemmermeer en EEN Haarlemmermeer, steunden de motie van Forza! wel.

Niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk kon de vlag uit in de raadzaal. Dat kwam doordat de financiële vooruitzichten opeens weer een stuk rooskleuriger zijn. Eerst zag het ernaar uit dat Haarlemmermeer vanaf 2023 zo’n 5.3 miljoen euro per jaar te kort zou komen. Na het jongste financieel bericht uit Den Haag is dat bedrag inmiddels geslonken tot 0.7 miljoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.