Geef Maatvast meer ruimte voor zelf handelen

Haarlems Dagblad, 19 september 2019,

Gemeenteraad Haarlemmermeer heeft nog niet meer dan zorg over wijk- en dorpsraden, eerst onderzoek afwachten.

’Zorgelijk’ vindt ook HAP-wethouder Marjolein Steffens dat het aantal vrijwilligers dat een dorps- of wijkraad wil trekken afneemt.

Ze reageert daarmee op het alarm dat Maatvast-directeur Maarten Askamp deze zomer sloeg. Ondanks haar zorgen kan de wethouder er niet zoveel aan doen. ,,Stichting Meerwaarde kan hulp bieden. Als dorps- en wijkraden er behoefte aan hebben kunnen ze daar terecht voor ondersteuning van hun bestuur en organisatie. Ik weet niet of daar veel gebruik van wordt gemaakt. Het is een regeling voor alle organisaties, er wordt niet bijgehouden of er dorps- en wijkraden tussen zitten’’, aldus Steffens.

De gemeenteraad heeft ook zorgen over de kwaliteit van de dorps- en wijkraden, bleek tijdens de bespreking van de subsidieaanvraag van Maatvast voor 2018. Volgens Askamp is zijn organisatie afhankelijk van de dorps- en wijkraden om in te kunnen spelen op de behoefte aan activiteiten in die dorpen en wijken. Als er geen lokale ’voeding’ komt dreigt Maatvast stuurloos te worden.

Behalve zorgen zegt de gemeenteraad er nog niet zoveel over. De rekenkamer van de gemeenteraad is al een onderzoek naar de dorps- en wijkraden gestart en de politici willen de uitkomst daarvan afwachten en niet nu al een mening geven.

Forza-raadslid Erik Vermeulen vindt dat Maatvast meer ruimte voor handelen moet krijgen. Dat verwoordde hij negatief door de gemeentesubsidie van Maatvast te delen door het aantal sociaal-culturele accommodaties en 52 weken. ,,Dan blijkt dat de inspanningen van Maatvast goed zijn voor een verlies van 3.030 euro per week’’, aldus Vermeulen. Dat werd hem kwalijk genomen door andere partijen.

Ook volgens wethouder Steffens is dat ’nogal zuur’ geredeneerd. In een toelichting zegt Vermeulen dat hij Maatvast juist meer ruimte wil geven om andere inkomsten dan de subsidie binnen te halen. ,,Dat mag nu niet vanwege allerlei regels.’’ Steffens is bereid daarnaar te kijken, als Maatvast er om vraagt, ,,maar tot nu toe hebben we die signalen nog niet ontvangen.’’

One thought on “Geef Maatvast meer ruimte voor zelf handelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.