Vragen over vakanties van statushouders met uitkering

Hoofddorpse Courant, 16-09-2019

De fractie van Forza! is benieuwd of er ook in Haarlemmermeer statushouders zijn die een bijstandsuitkering hebben en voor vakantie terugkeren naar hun land van herkomst. Raadslid Jordy Schaap heeft er het college van burgemeester en wethouders schriftelijke vragen over gesteld.

Er duiken steeds meer berichten op dat statushouders, dat zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning, voor een vakantie terugkeren naar het land dat ze juist zijn ontvlucht. De rijksoverheid heeft gemeenten opgedragen alert te zijn op de vakantiebestemming van hun statushouders.

ADMINISTRATIE

Forza!-raadslid Schaap wil weten hoe de situatie in Haarlemmermeer is. Hij vraagt zich af of de gemeente een administratie bij houdt van bijstandsgerechtigden en hun vakantiebestemming. Als dat gebeurt, is het raadslid benieuwd naar welke landen de mensen doorgaan afreizen.

Schaap vraagt ook hoeveel statushouders langer zijn weggebleven dan de toegestane 4 weken en van welk percentage de uitkering is stopgezet. Ook wil het raadslid weten of er mogelijk een verblijfsvergunning is ingetrokken van een statushouder die te lang in het land van herkomst is geweest.

GELOOFWAARDIGHEID

Forza! stelt dat het draagvlak voor vluchtelingen in de samenleving en de geloofwaardigheid van het Nederlandse asielbeleid onder druk komen te staan als statushouders gewoon op vakantie gaan naar hun land van herkomst, terwijl ze dat land juist zijn ontvlucht omdat ze er gevaar zouden lopen. Schaap wil van het college weten of het dat met de partij eens is.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.