“Lachgas verbieden heeft geen enkel nut”

Nieuwsblad Haarlemmermeer, 9 juli 2019

HOOFDDORP – De gemeenteraad heeft zich vorige week uitgesproken over een verbod op lachgas bij evenementen in de gemeente. Bijna alle fracties steunden de motie van CDA, D66 en ChristenUnie / SGP. Gezond Haarlemmermeer en Forza waren tegen. Volgens deze partijen heeft een verbod geen enkele zin, omdat dit in de praktijk toch niet valt te handhaven.

Foto ANP / Remko de Waal

De afgelopen tijd is er veel discussie geweest over lachgas. Maar wat is het nu precies? Lachgas zit in ampullen die eigenlijk verkocht worden om slagroom uit de bus te laten spuiten. Plotseling werd het gebruikt als nieuwe partydrug op dansfeesten. En het werd direct zeer populair. Er kwamen zelfs officiële bedrijven die het gingen verkopen. En het is legaal, lachgas valt nog onder de warenwet als voedingsmiddel. De meeste bedrijven die het verkopen, betalen BTW en inkomstenbelasting.

Bas uit Nieuw-Vennep is volop bij de verkoop betrokken: “Door alle toestanden op dit moment ben ik een beetje voorzichtig met commentaar geven. Horecazaken, avondwinkels, festivals en de meest uiteenlopende horeca hebben altijd interesse. Net als te veel drank en roken is dit natuurlijk ook niet gezond als je het te veel gebruikt. Maar echte grote gezondheidsproblemen geeft het niet.” Een CDA-raadslid beweerde echter in de raadszaal dat het lachgas slecht is voor de gezondheid en er zich al verschillende incidenten hebben voorgedaan in ons land. Bas is het totaal niet met haar eens: “Gezond is het niet, maar er is nog geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het schadelijk is. Een verbod is altijd slecht, want dan kan het juist wel uit de hand lopen. Dan krijg je een illegaal circuit en dat wil toch niemand?”

Betutteling

Forza-raadslid Erik Vermeulen had tijdens de raadsvergadering nog de lachers op zijn hand. Hij had een reactie van een jongen uit de brugklas gehoord dat lachgas helemaal niet zo schadelijk is. Volgens hem heeft die jongen er meer verstand van dan alle raadsleden bij elkaar. Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza heeft geen enkel vertrouwen in een verbod. “Wij zijn een liberale partij en hebben een hekel aan betutteling. Natuurlijk is goede voorlichting belangrijk en we pleiten ook niet voor stimulering van dit lachgas. Maar je moet realistisch blijven, je weet dat een verbod niet helpt. Jammer dat sommige partijen hier zoveel tijd aan willen besteden en ze de echte problemen, zoals overlast van sommige jongeren in onze gemeente, niet aanpakken.”

Bas verwacht dat het laatste woord over lachgas nog niet is gezegd. “In de jaren ’70 had je al dat pubers lijm gingen snuiven, dat spul werd normaal voor het plakken van je fietsband gebruikt. Je kreeg daar een prettig gevoel van, maar later werd je misselijk van de lucht. En je ziet dat er altijd weer nieuwe middelen ontstaan waardoor mensen in een bepaalde roes komen. Dat is nu eenmaal de realiteit waarin we leven. Verboden zijn ouderwets en hebben in het verleden ook nooit gewerkt.”

Praat erover

Bas heeft nog een tip voor ouders die zich zorgen maken over het lachgas. “Praat met je kinderen en doe er niet al te moeilijk over. En probeer met jong en oud zoveel mogelijk op een gewone manier te lachen, dan wordt het leven alleen maar leuker.”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.