Reactie Haarlemmermeer op kritiek bewoners Spaarndam: ’Onwetend’ was onhandige woordkeuze

Screenshot van de tweet op het gemeenteaccount

Het gebruik van het woord ’onwetend’ is achteraf een onhandige woordkeuze.’’ Dat zeggen B&W in antwoord op de kritiek die Forza! raadslid Jordy Schaap gaf op een charme-offensief rond een omstreden kunstwerk dat in Spaarndam komt te staan.

Dat offensief was een reactie op de vele kritiek van bewoners die losbarstte zodra de gemeente Haarlemmermeer de komst van het kunstwerk op facebook aankondigde. Bewoners noemden het ’achterlijk ding’, ’klimrek’ en ’spuuglelijk stuk roest’.

Daarop besloot de gemeente op de digitale voorlichtingssite Informeer het kunstwerk en de keuze toe te lichten. In het artikel werd gezegd dat naast negativisme ’onwetendheid de kritiek kleurt’. Daarover vielen vervolgens weer veel lezers met opmerkingen als ’wat een arrogantie om het zo te positioneren’, ’je scheldt je inwoners uit voor negatief en onwetend omdat ze een kunstwerk niet mooi vinden’ en ’het volk wegzetten als dom en onwetend.”

Daarover zeggen B en W in antwoord op de Forza-vragen nu dat het gebruik van het woord onwetend ’onhandig’ was. „Het was beter geweest om de vraag te stellen of de reacties van de bewoners niet voortkwam uit het feit dat zij niet op de hoogte waren.” En: „Op Informeer Online worden zo’n 250 berichten per jaar geplaatst. Daarbij is niet uit te sluiten dat er soms minder handige woordkeuzes worden gemaakt, ook al is dat de bedoeling niet.”

De bewoners hadden wel op de hoogte kunnen zijn van het kunstwerk dat in de Spaarndamse wijk Spaarnebuiten komt.

„In juni 2017 is een informatiemiddag in Spaarne Buiten voor de bewoners georganiseerd om naast de inrichting van een speelplek ook het gekozen kunstwerk toe te lichten”, aldus B en W. „Tevens zijn er publicaties in diverse nieuwsbrieven geweest om een model van het kunstwerk in Spaarndam en Halfweg te laten zien. De bouwvergunningprocedure is in 2017 gevoerd. Hierop zijn geen reacties gekomen. De commissie Welstand heeft een positief advies afgegeven. De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft in 2016 voor deze opzet gekozen. Wij zijn van mening dat gezien de meerdere momenten van inspraak en informatie er voldoende participatie aan de voorgenomen oprichting van het kunstwerk is gegeven.”

Het kunstwerk is in de maak en wordt later dit jaar geplaatst. De suggestie van Forza om er van af te zien delen B en W niet. „De kunstenaar heeft reeds materialen besteld. De uitvoering is beoogd in de tweede helft van 2019. Wij zijn van mening dat het proces zorgvuldig is gevoerd.”

Bron: Haarlems Dagblad, 18 juni 2019

One thought on “Reactie Haarlemmermeer op kritiek bewoners Spaarndam: ’Onwetend’ was onhandige woordkeuze

  1. Het is dan ook een gedrocht van een bouwsel !gemeentes overschatten kunst en cultuur en drukken de burger dat gewoon door de strot en als dienhet lelijk vind , iken dat is het ook meestal,: “begrijpt de burger cultuur gewoon niet ” toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.