Spoedvragen Forza! over stemmenkijkers Haarlemmermeer

20 mei 2019

De fractie van Forza! Haarlemmermeer heeft het college van B en W spoedvragen gesteld over de inzet van zogeheten stemmenkijkers bij de Europese verkiezingen van donderdag. De actie om mee te kijken in stembureaus is aangekondigd door de website Geenstijl.

Forza! fractievoorzitter Paul Meijer: “Nederland gaat 23 mei naar de stembus voor de verkiezingen van de Europese Unie, maar in andere lidstaten vinden deze verkiezingen later pas plaats. De officiële uitslagen zijn dus niet voor 26 mei bekend. Om nu een beeld te krijgen van de mogelijke uitslag in Nederland heeft Geenstijl mensen gevraagd aanwezig te zijn bij het tellen van de stemmen in diverse stembureaus in Nederland, ook in Haarlemmermeer. Dat mag en dat juicht onze fractie uiteraard toe. Dat er mensen zijn die zo betrokken willen zijn bij de democratie.”

Het tellen van de stemmen is volgens Forza! in principe openbaar en de Kieswet zegt dat iedere stemgerechtigde na de sluiting van de stembureaus hierbij aanwezig mag zijn. Meetellen is niet toegestaan.

Forza! wil nu van de gemeente weten of zij op deze actie is voorbereid en of de medewerkers van de stembureaus op tijd worden ingelicht. Meijer: ‘”Wij willen absoluut voorkomen dat er straks moeilijkheden ontstaan tussen de kijkers en de medewerkers van de bureaus. Ze moeten elkaar niet in de weg gaan zitten, want daarmee zouden ze ook de democratische gang van zaken verhinderen.”

Forza! hoopt uiterlijk donderdagmiddag antwoord te krijgen van het college.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.