Vraagtekens bij democratisch gehalte van de MRA

Haarlemmermeer werkt van harte mee aan de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Alleen Forza!, D66 en GroenLinks zetten wat vraagtekens bij het democratisch gehalte van de samenwerking.

In de MRA werken 32 overheden samen in het belang van de regio. De koers welke kant het op moet met woningbouw, bedrijfsterreinen, toerisme, duurzaamheid en het binnenhalen van buitenlandse bedrijven wordt gezamenlijk bepaald. In hoeverre kan een gemeente daar dan zelf nog iets anders van vinden of invloed op die koers hebben, vragen Jordy Schaap (Forza!), Charlotte van der Meij (D66) en Maaike Ballieux (GroenLinks) zich af nadat alle andere partijen zich tevreden hebben getoond.

De democratische legitimatie blijft een punt van aandacht. Burgemeester Onno Hoes daarover: ,,Er is geen besluit op MRA-niveau dat niet door alle gemeenteraden en provinciale staten is goedgekeurd. Het valt soms niet zo heel erg op omdat zo’n besluit in een groter geheel is opgenomen, maar het gebeurt wel.’’ Hij wijst er op dat er een evaluatie komt van het MRA-model. ,,In Noord-Brabant en Limburg heb ik andere modellen gezien die goed werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.