Nog steeds voorrang statushouders bij woningtoewijzing

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning, zogeheten statushouders, krijgen bij een project aan de Stationsweg in Hoofddorp tegen de afspraken in nog steeds voorrang bij het toewijzen van een sociale huurwoning. Dat stelt Forza!-raadslid Erik Vermeulen die er het college er schriftelijke vragen over heeft gesteld.

Het voormalige Vestia-kantoorgebouw in Hoofddorp

Woningcorporatie Eigen Haard gaat het voormalige Vestia-kantoorgebouw aan de Stationsweg ombouwen tot 32 appartementen. De gemeente geeft 6.000 euro subsidie per woningen, maar stelt volgens raadslid Vermeulen wel als voorwaarde dat de helft van de appartementen wordt gereserveerd voor statushouders. Daarmee heeft die groep mensen dus voorrang op andere woningzoekenden.

MEERDERHEID

De coalitie van VVD, HAP, CDA en PvdA heeft in haar collegeakkoord opgenomen dat statushouders niet langer voorrang dienen te krijgen bij het huren van een woning. In de vorige raadsperiode was dat nog wel zo, maar de verkiezingen in november werd al duidelijk dat er geen politieke meerderheid meer was voor deze voorrangsregeling.

Vermeulen wil van het college weten of het bereid is het besluit om de helft van de appartementen aan statushouders toe te wijzen opnieuw in overweging te nemen. Volgens het raadslid is het kiezersbedrog om inwoners die al jaren op de wachtlijst staan voor een huis langer te laten wachten.

VERBAASD

Het raadslid van Forza! is daarnaast verbaasd dat Eigen Haard 6.000 euro per woning subsidie krijgt. Volgens hem ontbreekt daarvoor een wettelijke grond. Hij wil daarom weten of het realiseren van de appartementen zonder de subsidie niet mogelijk zou zijn.

De schriftelijke vragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.