Forza! in de bres voor komst oudste Fokker F28

Nieuw-Vennep – De fractie van Forza! ondersteunt de inzamelingsactie van het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep om de oudste nog overgebleven Fokker F28 Fellowship, de PH-MOL, naar Haarlemmermeer te halen. Het toestel staat al 18 jaar op de luchthaven van Bamako in Mali.

Forza! heeft de gemeente schriftelijke vragen gesteld met het verzoek om het vervoer en restauratie van het toestel deels financieel te ondersteunen. De totale kosten worden geschat op 250.000 euro.

Kandidaat raadslid voor Forza! Giacomo Landino: “Haarlemmermeer en Fokker zijn historisch nauw met elkaar verbonden en dit vliegtuig moet gewoon op zijn 50ste verjaardag naar Haarlemmermeer komen. Volgend jaar bestaat KLM 100 jaar en dit vliegtuig heeft ook jaren voor Martinair gevlogen, de dochtermaatschappij van KLM. Ik ga er van uit dat de gemeente bereid is om het vervoer en restauratie mede te financieren. Naast de gemeente roepen we ook bedrijven en particulieren op om dit prachtige project te ondersteunen”.

Het betreffende toestel in betere tijden, vliegend voor Martinair

De Fokker F28 Fellowship werd in de jaren ’60 door Fokker ontworpen als aanvulling en mogelijke opvolger van de F27. Het toestel dat nu in Mali staat, is de derde gebouwde Fokker F28 en het eerste productie-toestel. Het museum hoopt het vliegtuig in het voorjaar van 2019 te kunnen bergen. Met de Nederlandse ambassade, het ministerie van Defensie én vertegenwoordigers in Mali wordt samengewerkt om de operatie succesvol uit te voeren en te voorkomen dat het vliegtuig wordt gesloopt. Het is de bedoeling dat de F28 uiteindelijk in gerestaureerde staat tentoongesteld zal worden. Uiterlijk in het voorjaar van 2019 moet het toestel geborgen worden, anders valt het in handen van de sloophamer. Het college heeft uiterlijk vier weken de tijd om antwoord te geven op de vragen van Forza!

Voor meer info KLIK HIER

Donaties kunnen gedaan worden via de facebookpagina van het Nederlands Transport Museum of via HIER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.