Politiek Haarlemmermeer ontmoet ondernemers

Minder regelgeving, Schiphol, onderwijs en bedrijventerreinen zijn enkele onderwerpen die Haarlemmermeerse ondernemers tijdens hun verkiezingsdebat aan de orde stellen.

Gespreksleider Jan van Grondelle, Jurgen Nobel, Ap Reinders, Valerie Benjamins, Mariëtte Sedee, Mieke Booij, Maaike Ballieux en Paul Meijer.
©Foto: Foto united photos rob van wieringen

Ondernemend Hoofddorp, MeerBusiness en de Ondernemersvereniging Haarlemmermeer-Zuid kozen ervoor in gesprek te gaan met de zeven grotere partijen die aan de raadsverkiezingen van 21 november meedoen. Vijf kleine partijen konden na afloop van dat debat in Het Oude Raadhuis ook in gesprek gaan met ondernemers.

De openingsvraag is ’wat heeft uw partij de afgelopen jaren gedaan voor het bedrijfsleven’ lijkt een inkoppertje maar leidt al snel tot discussie. Waar HAP-wethouder Ap Reinders stelt dat er nu veel meer diensten worden ingekocht bij het regionale bedrijfsleven – ’het was vijftig en is nu tweederde – roept Paul Meijer van Forza meteen ’dat is veel te weinig, meneer Reinders’.

Stout

Meijer doet het goed in de rol van Forza als het stoute jongetje van de klas, want op zeker moment loopt hij zelfs van het podium af om in de zaal plaats te nemen – om natuurlijk even later weer terug te komen – wanneer voor de zoveelste keer het hem wordt verboden te interpreteren op andere partijen. De enige niet-ervaren politicus van het panel is Valerie Benjamins van D66, maar zij vraagt en krijgt herhaaldelijk het woord.

Gaandeweg kunnen punten worden gemaakt. ,,Een kledingzaak die voor de verkoop van smokings champagne wil schenken moet dat kunnen’’ (VVD’er Jurgen Nobel). ,,Organiseer eens per jaar als gemeente een feestelijk diner om lokale ondernemers te melden welke aanbestedingen er aan komen’’ (Mariëtte Sedee, CDA). ,,Geef vergunningen voor meerdere jaren af in plaats van ondernemers per jaar als melkkoe te gebruiken’’ (Paul Meijer, Forza!). ,,Er moet meer horeca komen in het centrum van Hoofddorp. De Jopenkerk is nu ook dicht. Geef het NS-station smoel en zorg voor een goede looplijn naar het winkelcentrum’’ (Maaike Ballieux, GroenLinks).

Alle partijen stellen voor ondernemers te zijn. Gespreksleider Jan van Grondelle heeft zich goed voorbereid en merkt op dat PvdA en GroenLinks in hun verkiezingsprogramma wel erg weinig aandacht aan die ondernemers besteden. Dat geven Mieke Booij (PvdA) en Maaike Ballieux toe met een maar. ,,Wij maken ons sterk voor ondernemers. Geen ondernemer zonder arbeiders en geen arbeiders zonder ondernemer’’, zegt Booij. ,,In gesprekken met ondernemers blijkt dat ze niet voldoende worden meegenomen in de ontwikkelingen van het centrum in Badhoevedorp en Hoofddorp’’, weet Ballieux.

Als het over Schiphol gaat worden de partijen getoetst op hun maximale tolerantie rond de afgesproken 500.000 vliegbewegingen. De een wil er minder, de ander wil vasthouden aan gemaakte afspraken, een derde wil groei.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.