Dit is wethouder ontwaardig!

HAARLEMMERMEER – Het klinkt onschuldig: een wethouder die even gemist heeft dat een ontwerpwet uiteindelijk nooit een echte wet is geworden. Maar het kan in de praktijk grote gevolgen hebben, zo bleek de afgelopen weken in de kwestie rond de huisvesting van statushouders in Haarlemmermeer. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en hoe voorkomt de gemeente dat dit ooit nog eens voorkomt?

VERDEDIGEN

En dus moest wethouder Horn zich onlangs tijdens een raadsdebat verdedigen, toen hem voor de voeten werd gegooid dat van een wet die een boete oplegt helemaal geen sprake is. Zijn verweer? De ontwerpwet was ergens tijdens het proces ‘de grindbak in gereden’ en daar nooit meer uitgekomen.

Dat laatste gebeurde al eind 2017, zo heeft de wethouder inmiddels achterhaald. Maar volgens Horn deed dat niets af aan het feit dat de gemeente statushouders moet huisvesten, want anders zou de provincie dat oppakken en de bijbehorende rekening alsnog naar de gemeente sturen. Kortom; linksom of rechtsom zou het geld gaan kosten als de gemeente haar werk niet zou doen.

INCIDENT

Dat mag zo zijn, maar had de wethouder niet gewoon moeten weten dat de wet waar hij het zo vaak over had helemaal geen wet was? De gemeente vindt van niet. Volgens een woordvoerder is het stopzetten van het wetgevingstraject ‘over het hoofd gezien’. Hij noemt dat spijtig en een incident maar “het is natuurlijk niet zo dat er voortdurend ontwerpwetten de grindbak in worden gereden en dat je daarvoor speciaal beleid moet ontwikkelen omdat je dat anders ontgaat.”

Paul Meijer, fractievoorzitter van politieke partij Forza!, is het niet eens met die lezing. Volgens hem zijn er genoeg mogelijkheden geweest om de waarheid te achterhalen. “Wij hebben meerdere keren aangegeven dat ons een dergelijke wet niet bekend is en dat in de praktijk er nog nooit zo een boete is gegeven aan een gemeente vanwege een achterstand bij het huisvesten van statushouders.”

DESKUNDIGE STAF

Volgens Meijer had Horn dus beter kunnen en moeten weten. “Dit onderwerp is regelmatig aan bod geweest en de wethouder had hier van op de hoogte moeten zijn. De wethouder heeft een deskundige staf en zij hadden dit de wethouder ook moeten voorhouden.”

De Forza!-voorman wenst desondanks geen consequenties aan de zaak te verbinden. “Dit is politieke bangmakerij en wethouderonwaardig. Een wethouder die zwaait met een wet die niet bestaat en daarmee inwoners benadeeld en de gemeenteraad op het verkeerde been zet heeft alle geloofwaardigheid verloren. We zitten een paar weken voor de verkiezingen, we laten het eindoordeel over aan de kiezer.”

Alex Stolwijk

Bron: HC.Nieuws.nl, donderdag 25 oktober 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.