Wanhopige moeder zoekt hulp van gemeenteraad

Hoofddorp, 08-10-2018

Ze dreigt deze week met haar 9-jarige dochter dakloos te raken. Moeder Nicky uit Hoofddorp was vorige week als inspreekster bij de raadsvergadering om steun te vragen van de politiek voor haar situatie.

De Hoofddorpse kwam samen met haar dochter begin dit jaar zonder dak boven haar hoofd te zitten. Ze kreeg toen tijdelijk onderdak in de woonvoorziening in de Etta Palmstraat. Deze week houdt de woontermijn echter op. Nieuw onderdak hebben moeder en dochter nog niet. “Deze stress is niet vol te houden”, zo zei Nicky tegen de gemeenteraad.

De Hoofddorpse kreeg bijval van sommige raadsleden van wie er sommigen zich afvroegen waarom de gemeente tot het allerlaatste moment wacht om moeder en dochter andere woonruimte aan te bieden.

Nicky heeft ook verklaard dat medewerkers van de gemeente haar hebben gezegd dat haar dochter maar bij haar vader moest gaan wonen. Die woont echter in Lelystad en heeft onregelmatige diensten bij de koninklijke marechaussee. Geen werkbare oplossing dus, aldus de Hoofddorpse.

Raadslid Michel van Dijk van Forza! wilde weten of het normaal is dat medewerkers van de gemeente dakloze ouders het vuur aan de schenen leggen. Fractievoorzitter Maaike Ballieux van GroenLinks vroeg zich af of de urgentieregeling niet opnieuw moet worden beoordeeld.

Wethouder Tom Horn zei daarop dat de politiek in de gehele regio, ook die in Haarlemmermeer, juist voor strenge regels heeft gekozen om ervoor te zorgen dat de opvang toekomt aan mensen voor wie die bedoeld is. Daarom wordt er samen met dreigende daklozen naar allerhande oplossingen gekeken, aldus de wethouder.

Horn wilde niet ingaan op de specifieke situatie van Nicky, maar los daarvan kon hij zich voorstellen dat de huidige urgentieregeling tot onzekerheid kan leiden bij betrokken mensen. De wethouder herhaalde zijn eerder ingenomen standpunt dat minderjarigen niet op straat hoeven te slapen. Hij garandeert altijd een oplossing.

Horn benadrukte ook nog eens dat de urgentieregeling een verantwoordelijkheid is van een onafhankelijke commissie. Daar staat de gemeente geheel los van. De wethouder kon zich ook niet voorstellen dat zijn medewerkers buiten hun boekje zijn gegaan in het gesprek met de Hoofddorpse, maar hij zei het gespreksverslag er nog eens op na te kijken.

Raadslid Van Dijk zei in een reactie geschrokken te zijn van de ‘kille en technische antwoorden’ van de wethouder. Volgens hem heeft de wethouder geen greintje begrip voor de penibele situatie van de moeder en haar dochter.

Moeder Nicky wist ook na het felle debatje niet waar ze deze week na haar verblijf in de Etta Palmstraat kan wonen.

Nicky was op 5 oktober 2018 ook te gast bij de talkshow ‘De Hofbar’ van omroep POWned.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.