Utopia van duurzaamheid

Forza! wil net als u alle energie duurzaam opgewekt zien zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Maar hoe haalbaar is deze Utopia van duurzaamheid?

Onze regering heeft in de klimaatwet besloten dat we snel van het gas af moeten. De huidige raad heeft de ambitie om in Nederland voorop te lopen. Onze Haarlemmermeerse ambtenaren zijn al volop bezig met het maken van een draaiboek hoe we allemaal aan duurzame energie gaan geraken. Daar zitten goede ideeën bij.

Zo wil men nieuw te bouwen wijken in de winter verwarmen met de restwarmte van datacenters. De meeste ideeën berusten echter op wensdenken en op oplossingen die nog uitgevonden moeten worden en daar gaan u en ik onze huizen niet mee verwarmen. De warmtepomp verbruikt elektriciteit en die gaat niet duurzaam zijn, nog lang niet. U gaat dus niet minder CO2 uitstoten, maar eerder meer. Want die warmtepomp kan ook koelen in de zomer en iedereen die denkt aan de afgelopen warme maand juli, zal dat een welkom voordeel vinden.

De gemeente Woerden begon in 2014 al met het plan om huizen van het gas af te halen. De teller is blijven steken op 39 corporatie woningen in de Schilderswijk aldaar. De praktijk bleek weerbarstiger dan de droom. De kosten waren in de praktijk namelijk zo’n 60.000 euro per woning! Maar wie gaat dat betalen? De woningbouwvereniging? Waar halen die dan nog geld vandaan om die broodnodige nieuwe huizen te bouwen? De belastingbetaler? Denk even aan uw eigen woning. Hoe zit u met uw hypotheek? Waar gaat u dat extra geld vinden om uw huis aan te passen?

Wij van Forza! willen ook die duurzame samenleving maar zolang er geen echte alternatieven zijn voor het relatief schone aardgas vinden wij niet dat we voor de muziek uit moeten lopen en de inwoners van Haarlemmermeer nu al moeten dwingen tot hoge onkosten. De aarde heeft nog voor zeker 200 jaar gasreserves in haar bodem.

Zolang de overheid niet bereid is haar ambities te ondersteunen door bijvoorbeeld de energiebelasting op elektriciteit af te schaffen en het lage BTW tarief van toepassing te laten zijn, gaat u de aanpassingen aan uw huis nooit terugverdienen.

Iets om over na te denken als u 21 november gaat stemmen voor een nieuwe gemeenteraad!

Erik Vermeulen
Kandidaat-raadslid Forza! Haarlemmermeer

– Dit artikel verscheen op woensdag 1 augustus 2018 voor het eerst in de rubriek ‘Politiek Podium Haarlemmermeer’ van Nieuwsblad Haarlemmermeer en is onaangepast hier geplaatst. –

 

 

Erik Vermeulen, kandidaat-raadslid Forza!

2 thoughts on “Utopia van duurzaamheid

  1. Wellicht verstandig vast te stellen of/waarom een warmte pomp systeem wel 60 K moet kosten en of het electriciteitnet het benodige vermogen over het huidige distributienet kan transporteren. Zeker als je een dergelijke wijziging gaat doorvoeren moet je eerst die vragen beantwoorden.

    1. CO2 kan wetenschappelijk gezien helemaal niet verantwoordelijk zijn voor de opwarming die het aangerekend word. Daarnaast ondanks dit warme jaar is er geen extra warmte op onze planeet, de laatste warme jaren waren alleen top warme jaren door het naar beneden bijstellen van eerdere warme jaren.

      We zitten aan het begin van een afkoelende periode, de zon heeft al 40 dagen geen activiteit, iets wat voor het laatst voor de laatste koude periode plaats vond.

      CO2 is geen probleem en kan het ook niet zijn, het is de zon en die zit aan het begin van een rustende fase. Van gas los zal veel levens gaan kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.