Haarlemmermeer herdenkt slavernij met monument

In Hoofddorp wordt morgen een monument ter herinnering aan het slavernijverleden onthuld. Forza-raadslid Michel van Dijk is daar verbolgen over. ,,Het kost 100.000 euro terwijl Haarlemmermeer helemaal niets met slavernij te maken heeft gehad.’’

De onthulling van het monument werd onlangs onopvallend aangekondigd en komt op het grasveld op de hoek van Kruisweg en Bosweg te staan. Van Dijk: ,,Opeens krijgen we dat monument. In Haarlemmermeer wonen misschien drie mensen die mogelijk afstammen van slavernijslachtoffers. Gaan we nu ook een monument plaatsen voor de gijzeling in De Punt en de watersnoodramp uit 1953? Daar heeft Haarlemmermeer ook niets mee te maken gehad.’’

CDVP-raadslid Anneke van der Helm, van Surinaamse afkomst, is blij met het monument. ,,Ik kom uit een land waar dit speelde. Onrecht, oorlog en verschrikkingen. Ik juich het toe dat er nu een plek is om dat te herdenken. Dit monument komt er op initiatief van het Participatieteam Haarlemmermeer. U zou zich daar eens in moeten verdiepen’’, zei ze tegen Van Dijk.

Ida

Van Dijk heeft ook al moeite met Ida, het iconische kunstwerk dat in Park21 moet komen en 750.000 euro kost. ,,Een verschrikkelijk kunstwerk. Het zet Haarlemmermeer op de kaart als een geld verkwistende gemeente.’’ Jurgen Nobel (VVD) wijst Van Dijk er op dat de keuze van het kunstwerk netjes volgens de regels is gegaan.  Volgens Van Dijk is er niets mis met het kunstbeleid, maar wel met het feit dat Ida 750.000 euro gaat kosten. Ook zou er te weinig participatie zijn geweest.

Chris Vonk (PvdA): ,,Kunst moet prikkelen, moet mensen aanzetten om er over na te denken, het moet verrassen. Als je vooraf met iedereen gaat overleggen is in elk geval de verrassing er af. De opdrachtgevers van De Nachtwacht mochten ook niet over Rembrandts schouders meekijken. Zij waren teleurgesteld in het eindresultaat. Ik vind de keuze voor Ida een goed voorstel.’’

Forza-raadslid Van Dijk daagde met succes over beide onderwerpen andere raadsleden uit tot een discussie, maar verder boekte hij er geen resultaat mee. Bij de behandeling van de gemeentelijke begroting voor de komende jaren speelden monument en kunstwerk geen rol.

Bij het geven van antwoorden aan vragen van de gemeenteraad sprak het college van B en W met geen woord over beide onderwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.