Zwemwater in Hoofddorp nog altijd niet veilig

Enkele weken geleden was het weer bijna raak in de Toolenburgerplas in Hoofddorp. Hulpdiensten wisten maar ternauwernood twee zwemmende broers van de verdrinkingsdood te redden. De vraag blijft of het recreatieve zwemwater in Hoofddorp wel veilig genoeg is.

Vorig jaar in ongeveer dezelfde periode zijn er in de grote plas van het Haarlemmermeerse bos en in de Toolenburgerplas twee zwemmers verdronken. In het ene geval ging het om een Poolse man en in de Toolenburgerplas om een jongen uit Oeganda. Eerder is ook al eens een Poolse zwemmer in het Haarlemmermeerse bos verdronken.

Naar aanleiding van de incidenten heeft de fractie van Forza! vorig jaar aandacht gevraagd voor de veiligheid van zwemmers. Raadslid Michel van Dijk wilde weten of het niet mogelijk was om fysiek toezicht te houden op de strandjes.

Dat zou kunnen worden gedaan door vrijwlligers van de Reddingsbrigade in Heemstede. Naar aanleiding van alle beroering over de verdrinkingsdoden heeft de gemeente contact gehad met die organisatie. Dat heeft echter niet tot een samenwerking geleid.

De gemeente heeft wel kort geleden aan de gemeenteraad laten weten extra maatregelen te willen nemen om meer verdrinkingen dit jaar te voorkomen. Zo worden er meer reddingsmiddelen langs de strandjes geplaatst en staan er ook meer bordjes op plekken waar mensen het water in gaan. Tot slot kunnen toezichthouders een cursus reddend zwemmen volgen om bij noodsituaties snel in actie te kunnen komen.

Tot slot wordt er gerichte informatie gegeven aan vluchtelingen met een niet-westerse achtergrond en aan vooral Poolse migranten. Dat zijn bij uitstek de groepen die doorgaans niet goed kunnen zwemmen en vaker verdrinken dan andere groepen.

Het college is niet bereid om in het zwemseizoen op drukke zomerdagen fysiek toezicht in te stellen op de strandjes. Volgens B en W is dat wettelijk niet verplicht en blijft zwemmen in openbaar water toch vooral de eigen verantwoordelijkheid. Bovendien zou geregeld toezicht bijna 43.000 euro gaan kosten.

Forza!-raadslid Van Dijk zegt blij te zijn met de extra maatregelen om de veiligheid van zwemmers te vergroten, maar zijn fractie vindt het jammer dat niet gekozen om vrijwilligers van de Reddingsbrigade in te zetten. Forza! wil bij de komende behandeling van de Voorjaarsnota in de gemeenteraad een motie indienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.