Burgemeester gepasseerd bij afsluiting Schiphol, Forza! boos

Lokale politici in de gemeente Haarlemmermeer zijn boos over het passeren van burgemeester Onno Hoes bij de besluitvorming rond het afsluiten van luchthaven Schiphol. Volgens de regels heeft de burgemeester het laatste woord in dat soort zaken, maar afgelopen weekend namen de luchthaven en de marechaussee die beslissing op eigen houtje.

Fractievoorzitter Paul Meijer (Forza!) vraagt zich af of burgemeester Hoes wel in beeld is bij de luchthaven en de marechaussee. Hoe is sinds een paar maanden waarnemer in Haarlemmermeer.

,,Onze fractie is erg geschrokken van dit bericht omdat bij rampen en crises op Schiphol de burgemeester verantwoordelijk is”, aldus Meijer.

Forza! en Onafhankelijk Liberaal vinden dat niet kunnen. Hun fractievoorzitters Paul Meijer en Kees van der Linden hebben het college in spoedvragen om opheldering gevraagd.

Door een stroomstoring op Schiphol, afgelopen weekend, ontstond een grote chaos rondom de luchthaven. Die werd volgens luchtvaartmaatschappijen als KLM extra in de hand gewerkt door het potdichte vliegveld.

Daardoor konden behalve passagiers vliegbemanning en grondpersoneel niet meer op tijd op Schiphol komen. „Het was een zooitje”, klagen betrokkenen. Aanstaande vrijdag is er een evaluatie van de genomen maatregelen en de oorzaken van de ellende.

De Koninklijke Marechaussee wilde maandag geen commentaar geven. Ook Schiphol is terughoudend.

„Om de veiligheid van reizigers in de terminal te garanderen, hebben we samen met de marechaussee besloten om de wegen naar de luchthaven af te sluiten en het treinverkeer stop te zetten. Dat gaan we evalueren”, is de reactie van de woordvoerster. Schiphol laat ook onafhankelijk onderzoek doen.

Crisisbestrijdingsplan Schiphol

Opmerkelijk is dat Schiphol en de marechaussee hebben gehandeld buiten de strikte protocollen om, zo blijkt uit onderzoek van De Telegraaf. „De beslissing om de luchthaven af te sluiten is alleen genomen door de luchthaven zelf en de marechaussee”, bevestigt de gemeente Haarlemmermeer.

Volgens het ’crisisbestrijdingsplan Schiphol’ is het normaliter aan de burgemeester om te besluiten wegen af te sluiten. Burgemeester Onno Hoes laat echter weten niet betrokken te zijn bij dat besluit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.