Burgemeester op het matje na beslag op wietplant Zwanenburg

De politie heeft vorige week één wietplant in beslag genomen in Zwanenburg. Een ogenschijnlijk kleine actie, die grote vragen oproept, omdat burgemeester Theo Weterings eerder had gemeld dat bij vijf planten of minder niet wordt opgetreden.

Wijkagent Arjen Schut stuurde een tweet over de politieactie in de ether. Opvallende uitspraken in het kleine bericht: ’bewoner dacht dat het mocht’ en ’niet toegestaan door Ymere’. Voor de raadsleden Michel van Dijk (Forza) en Pablo Meegdes (D66) aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan B en W van Haarlemmermeer.

Van Dijk en Meegdes refereren in hun vragen aan de raadsvergadering van 8 juni. Burgemeester Weterings stelde daarin dat ’er geen prioriteit zit bij handhaving van minder dan vijf plantjes’. En ook (over handhaven bij vijf planten of minder): ,,Dat doen we niet.’’

Motie

Tijdens die raadsvergadering wilden Forza en D66 een motie indienen over de mogelijkheden van het telen van wiet voor eigen gebruik, met name voor mensen die om medicinale redenen wiet gebruiken. Weterings liet daarbij weten dat die groep niet bang hoeft te zijn voor strafvervolging of problemen met de woningbouwvereniging.

,,De burgemeester heeft daarmee de indruk en verwachting gewekt dat inwoners van Haarlemmermeer die minder dan vijf wietplanten in huis hebben zich geen zorgen hoeven te maken’’, aldus Van Dijk en Meegdes.

De twee willen nu weten of er sprake is van een beleidswijziging en waarom de plant in beslag is genomen en wat het beleid is van Ymere. Daarnaast willen Meegdes en Van Dijk de verzekering van de burgemeester dat het hebben van vijf (of minder) wietplanten geen reden is voor inbeslagneming.

Het college van Haarlemmermeer hanteert een protocol, dat in zaken waar schriftelijke vragen zijn gesteld geen persvragen worden beantwoord. B en W willen daarom nog niet reageren op de vragen.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat de plant in Zwanenburg in beslag is genomen vanwege de stankoverlast.

,,Als het om vijf of minder planten gaat, jagen we daar niet op. In dit geval zijn we in actie gekomen na klachten over stank. Overigens ging het om een ’wietboom’ en niet om een plantje. Omdat je officieel geen wiet mag telen, kunnen we zo’n plant dan in beslag nemen.’’ De bewoner heeft geen bekeuring gekregen en wordt niet vervolgd.

Ymere heeft de bewoner evenmin sancties opgelegd. ,,Er was immers geen sprake van een wietplantage. Het punt was dat deze plant zo groot was gegroeid dat het tot overlast leidde en dan grijpen we in. Net zoals we doen als iemand een geit in zijn tuin zet, die overlast geeft’’, aldus een woordvoerder, die aangeeft dat Ymere door de politie van de overlast op de hoogte is gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.