Inwoners worden betrokken bij profiel nieuwe burgemeester

HCnieuws.nl, 08-07-2017

 

Inwoners van de gemeente mogen begin 2019 hun mening geven over aan welke capaciteiten de burgemeester van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer moet voldoen.
Een motie met die strekking van Forza! is donderdagavond op het nippertje aangenomen.
Er stemden 20 raadsleden voor en 18 tegen.

 

Zoals bekend gaat per 1 januari 2019 de nieuwe gemeente Haarlemmermeer van start na de fusie van het huidige Haarlemmermeer met de buren van Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Er moet dan ook een nieuwe burgemeester worden gekozen.
Huidig burgemeester Theo Weterings heeft al aangegeven graag voor die functie in aanmerking te willen komen.

 

Als je de participatie van inwoners serieus neemt, moet je ook de bevolking bij de profielschets voor een nieuwe burgemeester betrekken, zo stelde raadslid Michel van Dijk van Forza!.
Hij kreeg aanvankelijk nog tegengas van fractievoorzitter Johan Rip van de HAP. Die vroeg zich af wat er niet deugt aan het huidige systeem waarbij de gekozen volksvertegenwoordigers van de gemeenteraad een burgemeester voordraagt.
Uiteindelijk stemde de HAP toch voor de motie.
De fracties van VVD, CDA en PvdA stemden tegen. PvdA-raadslid Mieke Booy zei de gedachte achter de motie sympathiek te vinden maar vond vooral dat deze raad de procedure voor een nieuwe burgemeester aan de nieuwe gemeenteraad over te laten. Die wordt in november 2018 gekozen.
CDA-raadslid Arie Noomen had een vergelijkbare motivatie om tegen te stemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.