We kregen een wat laconiek antwoord van burgemeester Weterings’’

Haarlems Dagblad, 4-06-2017

Heel wrang’’, zegt Paul Meijer van de lokale partij Forza over de verdrinkingsdood van een 19-jarige Hoofddorper vrijdag in de Toolenburgerplas. Forza vroeg donderdagavond nog aan de burgemeester om toezicht in de recreatiegebieden van Haarlemmermeer.

,,We kregen een wat laconiek antwoord van burgemeester Weterings’’, zegt Meijer nu desgevraagd.

,,Natuurlijk hebben de mensen die naar zo’n recreatiegebied gaan een eigen verantwoordelijkheid, zoals de burgemeester zei. Maar laten we ten minste nadenken over hoe om te gaan met mooie dagen waarop duizenden mensen naar het Haarlemmermeerse Bos en de Toolenburgerplas komen om te recreëren en te zwemmen.’’

Forza heeft de verdrinkingsdood niet aangegrepen om het eigen gelijk te benadrukken. ,,Je kunt ook helemaal niet zeggen of toezicht in dit geval verschil had gemaakt. Als iemand midden op de plas onwel wordt is hulp lastig. We weten niet wat er is gebeurd’’, zegt Meijer.

De hulpdiensten kunnen daags na het Pinksterweekeinde niet meer aangeven dan dat de 19-jarige zwemmer in de Toolenburgerplas door verdrinking om het leven is gekomen.ReddingsbrigadeMaar, zegt hij er bij, ,,toezicht zorgt wel voor een stuk veiligheid voor bezoekers van de recreatiegebieden. Op het strand langs de Noordzee is ook toezicht op drukke dagen. De Reddingsbrigade daar bestaat uit vrijwilligers. Dat kan in Haarlemmermeer ook een optie zijn, er zijn mogelijkheden genoeg.’’Burgemeester Weterings wees er donderdagavond op dat toezicht geld kost.

Als de gemeenteraad toezicht wil, moet worden aangegeven waar dat geld vandaan moet komen. Paul Meijer wil daar zeker op terugkomen.,,Forza zal een motie indienen om geld vrij te maken voor toezicht’’, zegt hij.

De partij wil wel eerst kijken naar de mogelijkheden van de inzet van vrijwilligers en wat het kost om toezicht te organiseren en te faciliteren.

Toezicht of het gebrek daar aan in de Haarlemmermeerse recreatiegebieden speelde al eerder een rol. De Nieuwjaarsduik moest worden afgelast omdat de organisatie niet voor toezicht zorgde. ,,Daar moest een duikteam bij zijn en EHBO’ers, terwijl de mensen tot hun knieën in het water zouden lopen om weer terug te rennen’’, herinnert Meijer zich.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.