Forza! beperkt debat met moskee-stelling

Haarlems Dagblad, 23-12-2016

Het opsporen en voorkomen van radicalisering in Haarlemmermeer gebeurt momenteel goed. Mocht er meer geld nodig zijn dan wordt dat beschikbaar gesteld.
at is de conclusie van een mager debat in de raad, dat op verzoek van de VVD is gehouden. Na het aanzwengelen doet de VVD er zelf nauwelijks aan mee, want al snel trekt Forza-raadslid Michel van Dijk alle aandacht naar zich toe. Hij doet ongenuanceerde stellingen over moslims en moskeeën. Andere partijen laten zich prompt verleiden om niet de inhoud van de aanpak radicalisering te bespreken, maar Forza aan te vallen.

 

Volgens Van Dijk is het duidelijk dat radicale moslims worden opgeleid in alle moskeeën. „De boodschap is overal hetzelfde: pas je niet aan.” CDVP-raadslid Anneke van der Helm vraagt Van Dijk hoe hij aan die wijsheid komt. Op tv gezien, aldus Van Dijk: „Het programma Zembla had een uitzending over moskeeën in Denemarken. Wat daar gebeurt, gebeurt in alle moskeeën.”

Onder andere Johan Rip (HAP) reageert daarop. Hij zegt dat er meerdere goede gesprekken in de moskee van Hoofddorp zijn geweest, maar dat Forza de moeite niet nam om te komen. „Die partij kiest voor modemcommunicatie met berichten op social media. Dat is radicalisme maar dan anders, dat is de moppermaffia.” Dat noemt Van Dijk dan weer een onterechte populistische benadering van Forza door de HAP.