Veiligheid voor alles tijdens zeepkistenrace

De race, waaraan zelfgemaakte voertuigen konden deelnemen maar ook skelters zonder ketting, is zeker onder de jongeren mateloos populair.
Hoe werkt het precies? Volgens Martijn Vis, de stuwende kracht in al die jaren, is het prettige van een klein dorp (350 inwoners) dat dan ook het hele dorp meewerkt en de problemen nooit zo groot kunnen zijn dat ze niet opgelost kunnen worden.

Forza! fractiemedewerker Jordy Schaap zette de snelste tijd neer van de aanwezig politici

„Samenwerking is de sleutel, en daar mankeert niets aan. Ik kan nu rustig op de dag van de race een paar uurtjes weg in de wetenschap dat het team alles tot in de puntjes geregeld heeft met dit als resultaat”, en trots laat hij met een brede armzwaai de baan zien.
Strobalen

Boven op de Leimuiderdijk, waar de start is, is de Oude Venneperweg veranderd in een bochtige baan, uitgezet door middel van strobalen naar de 100 meter verder liggende finish. Vandaar uit wordt het voertuig aan een trekkertje gekoppeld en weer omhoog getrokken voor de tweede en laatste run.
Veel vaders hebben tot op het laatste nog gewerkt, gelast en getimmerd aan de zeepkisten. Er kwam zelfs een echte badkuip voorbij snellen, deze ging tijdens de training zo snel dat er ingegrepen werd. Er zaten drie volwassen kerels in en door het totale gewicht wilde kuip best wel hard naar beneden. Te hard besloot de organisatie, want veiligheid voor alles.
Badkuip

Dus niet alleen een verplichte helm maar deze moet ook goed vast zitten. Uiteindelijk werden één volwassene en een enthousiast kereltje in de badkuip de baan opgeduwd en ze maakten een geweldige tijd ondanks hindernissen als scherpe bochten, een kantelbrug en een waterpartij.
Buurthuis Marijke is het oudste buurthuis van Haarlemmermeer en fungeert dan ook echt als het hart van het dorp. Veel papa’s en mama’s, opa’s en oma’s stonden dan ook enthousiast de deelnemers aan te moedigen. Voor de winnaars, zowel in de categorie jeugd als in die van de volwassenen, waren er leuke prijzen te winnen, inclusief een bijbehorende beker. Alle deelnemers ontvingen een vaantje.

Politiek

Traditiegetrouw klimt elk jaar ook een aantal gemeenteraadsleden, wethouders of andere bestuurders in een zeepkist. Deze keer stapten Johan Rip (HAP) en Jordy Schaap (FORZA!) op de skelter. Dit omdat deze week ook de start is van het nieuwe politieke seizoen.
Jordy Schaap van Forza! was vanuit Hoofddorp op de skelter naar Burgerveen gereden, hij heeft er 2,5 uur over gedaan. ”Voorwaar een prestatie op zich”, volgens Martijn Vis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.