Laten we hopen dat het zo rustig blijft rond de noodopvang

Haarlems Dagblad, 25-05-2016

 

VIJFHUIZEN – ,,Laten we hopen dat het zo rustig blijft rond de noodopvang’’, reageert Forza-voorman Paul Meijer. Vrijdag arriveerden de eerste 92 bewoners van het tentenkamp tussen Expohal en de Geniedijk. De afgelopen dagen kwamen daar groepjes bij. Maar incidenten zijn er tot nu toe niet doorgegeven aan Forza-meldpunt of gemeente.
Door Paul van der Kooij – 25-5-2016, 16:59 (Update 25-5-2016, 16:59)

,,Ik heb begrepen dat veel bewoners al langer in Nederland verblijven. Blijkbaar zijn ze daardoor al bekend met onze normen en waarden en onze cultuur”, denkt Meijer. Dat was anders bij de crisisopvang die eind vorig jaar in de Expohal werd geboden. Toen werden (jonge)dames nagefloten, wat voor veel onrust in het dorp zorgde.
,,Mensen klaagden wel dat ze op de gemeentelijke website geen informatie konden vinden over het aantal mensen dat nu in de opvang verblijft en de samenstelling van die groep.”

 

Meijer snapt die kritiek. ,,Toen wij ons meldpunt instelden, zei de gemeente dat dat onzin was omdat zij zelf info zou brengen. Dan moet je dat ook doen.’’
Hij heeft de kritiek doorgespeeld en zag deze woensdag – ’beter laat dan nooit’ – dat de gemeentelijke website alsnog informatie biedt over de grootte en samenstelling van de groep: ’Vrijdag zijn de eerste 92 vluchtelingen gearriveerd’, staat daar onder meer.

 

Twintig nationaliteiten 
Had Meijer begrepen dat vooral mannen waren gearriveerd uit landen als Eritrea, de website rept over twintig nationaliteiten. ’Het merendeel is uit Syrië afkomstig. De afgelopen dagen zijn ook vijf gezinnen gearriveerd. Aan de kinderen wordt vanaf 30 mei onderwijs gegeven.’
Vooral die laatste opmerking doet Meijer goed. ,,Als gemeente hebben we sterk op gezinnen ingezet. Al heb je daar niet altijd invloed op.’’

 

De noodopvang mag maximaal driehonderd personen herbergen. Maar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, dat voor het rijk opvang van asielzoekers regelt, liet eerder al weten dat een dergelijk aantal nooit in één dag kan instromen. Zo moeten kamers worden ingedeeld en gesprekken worden ingepland over rechten en plichten. Bij kinderen in de schoolgaande leeftijd komen ook schoolmedewerkers langs.

 

Al met al verwacht de gemeente dat dagelijks een wat kleinere groep vluchtelingen zijn intrek zal nemen in de noodopvang. Ook verwijst ze naar de informatiekaart noodopvang Vijfhuizen, die onder meer duidelijk maakt dat de gebiedsmanager van de gemeente de eerste veertien dagen 24 uur per dag bestookt mag worden met ’spoedeisende vragen inzake de opvang’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.