Forza!: scan kentekens in strijd tegen inbraken

Bron: Dichtbij Hoofddorp

HAARLEMMERMEER – Politieke partij Forza! wil dat de politie kentekens gaat scannen in de strijd tegen woninginbraken.
De fractie van Forza! wil dat de gemeente dit nieuw wapen inzet tegen woninginbraken. De afgelopen periode is het aantal woninginbraken in Haarlemmermeer en met name in Zwanenburg volgens de partij fors toegenomen.
Daarom vroeg Forza! tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag de burgemeester hier bij de politie op aan te dringen.
Voertuig
Forza! wil dat de politie de komende maanden vaker een zogenaamd ANPR-voertuig (Automatic Number Plate Recognition, oftewel automatische nummerbordherkenning) in te zetten. In het systeem dat aan het voertuig is gekoppeld staan kentekens opgeslagen van woninginbrekers uit het hele land.
Fractievoorzitter Paul Meijer is enthousiast over deze nieuwe methode. ‘Op deze manier hopen wij als gemeente inbrekers af te schrikken. Alleen al vanuit het feit dat mensen er op gewezen worden dat hun kenteken wordt gescand in verband met woninginbraken gaat een preventieve werking.’
Toestemming
Als Haarlemmermeer deze maatregel wil inzetten,  heeft de gemeente hiervoor wel toestemming van het Openbaar Ministerie nodig. Inwoners hoeven zich volgens Forza echter geen zorgen te maken over hun privacy. Het systeem is namelijk nadrukkelijk niet op kentekenregistratie gericht.
De kentekens mogen alleen worden gescand en de gegevens mogen niet worden opgeslagen. Er vindt alleen een vervolgactie vanuit de politie plaats op het moment dat een voertuig de gemeentegrens binnen komt rijden en er sprake is van een match met de in het systeem ingevoerde kentekens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.