Forza wil helderheid over huisvesting statushouders

Nieuw-Venneps Nieuwblad, 3-01-2016

 

Donderdagavond 28 januari 2016 vond een debat over huisvesting van statushouders in Haarlemmermeer plaats, een initiatief van oppositiepartij Forza.
Raadslid Michel van Dijk: ” Statushouders integreren het beste als ze deel nemen aan de samenleving. Dat doen ze niet als ze thuiszitten.
Daarom pleit Forza er voor dat alle statushouders verplicht moeten gaan werken ook al levert dat geen loon op.
Ten eerste is dit een vorm van wederkerige solidariteit en niet minder belangrijk: statushouders raken dan gewend aan een werkzaam leven.
De mythe van gratis geld dat leeft onder asielzoekers wordt hiermee ontkracht.”

 

Dit statement was goed voor een constructief debat in de Gemeenteraad waarbij praktisch alle partijen zich in de politieke arena manifesteerden.
Mariëtte Sedee (CDA): “Wij moeten ervoor zorgen dat vluchtelingen niet te lang in een asielzoekerscentrum blijven hangen want dat is niet goed.”
Arjo van Bezooijen (CU-SGP): “Zij moeten zelf hun inspanningen leveren en moeten met respect handelen.”
Johan Rip (HAP): “Wij moeten deze mensen wel fatsoenlijk huisvesten maar er ook voor zorgen dat zij snel een eigen plek in onze samenleving krijgen. Want hun kinderen moeten naar school. Daarom moeten wij kijken of leegstaande panden tot woningruimten kunnen worden omgebouwd.”
Fien Eveleens (PvdA) stelde dat statushouders mensen zijn die hier in Haarlemmermeer mogen blijven en het waren er in het afgelopen jaar 187 had zij.

 

Maar VVD’er Jurgen Nobel riep meteen dat dit cijfer onjuist is: “In de afgelopen tien jaar zijn er 800 hier gehuisvest en dus niet alleen die 187 in het afgelopen jaar.”
Rinus Beusenberg (SRH): “Mensen in nood moeten altijd worden geholpen met een woning want anders ontstaat er maatschappelijke onrust.
Dus moet de gemeente er alles aan doen om dat te voorkomen maar onze eigen inwoners, die ook op zoek zijn naar een woning, mogen niet de dupe worden want die wachten al jarenlang op een huis.”

 

Wethouder Tom Horn vatte het maar even samen: “Statushouders is een fenomeen dat zal toenemen en de druk op sociale huurwoningen wordt daardoor groter. Wij gaan in elk geval een persoon aanstellen die dit proces gaat begeleiden en ook Vluchtelingenwerk Hoofddorp is daar hard mee bezig.” Wethouder Ap Reinders: “Mensen moeten wij gelijk behandelen maar als ze hun plichten niet nakomen dan moeten we wel gepaste maatregelen nemen.
Er zitten op dit moment 187 statushouders in de bijstand maar we zijn bezig om hen op de arbeidsmarkt een plek te geven”.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.