Forza! heeft zorgen over financiering EU-referendum.

Dichtbij.nl, 9 november 2015

 

Hoofddorp – De fractie van Forza! is bang dat de gemeente gaat beknibbelen op de financiering van het door GeenPeil afgedwongen referendum op 6 april a.s. Dit blijkt uit schriftelijke vragen aan het college.

 

Het kabinet heeft namelijk aangegeven minder dan de helft van het bedrag dat aan Tweede Kamerverkiezingen besteed wordt beschikbaar te stellen voor het referendum. De rest is voor verantwoordelijkheid van de gemeenten. Forza! wil weten hoeveel geld de gemeente Haarlemmermeer gaat besteden aan het referendum.
Forza! voorman Paul Meijer zegt hierover: “Als de gemeente bijvoorbeeld minder stemlokalen inricht dan bij andere verkiezingen zullen mensen verder moeten reizen om te stemmen. Dat gaat ten koste van de opkomst. Voor een geldige uitslag is een opkomst van minimaal 30% nodig.”

 

Forza! is van mening dat de financiering goed moet worden geregeld en dat deze gelijk moet zijn aan bijvoorbeeld de Tweede Kamerverkiezing. “Als blijkt dat de financiering voor het referendum niet goed geregeld is, dan is niet alleen de wet die referenda mogelijk maakt een wassen neus, maar staat de geloofwaardigheid van de democratie ook op het spel. Aan democratie hangt nu eenmaal een prijskaartje”, aldus Meijer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.