GROOTSTE VERLIEZERS HOUDEN DE MACHT VOOR ZICHZELF

19-04-2014

Tot enorme verbazing van Paul Meijer, de fractievoorzitter van Forza! Haarlemmermeer, hebben de partijen die het grootste verlies bij de recente gemeenteraadsverkiezingen leden alle macht naar zich toe getrokken. De VVD en de PvdA, die samen zo’n 5.500 kiezers kwijt raakten, bezetten de meeste en de zwaarste posten in het nieuwe College. Beide partijen zijn nog nooit in de geschiedenis van Haarlemmermeer zo zwaar afgestraft door de kiezers. Maar ze gaan gewoon door alsof er niets aan de hand is en alsof er geen verkiezingen zijn geweest.

Forza! vindt het ook verbazingwekkend dat de grootste winnaars, de HAP en D66 (samen 12 zetels in de gemeenteraad) zich lieten afschepen met maar 2,6 wethoudersstoelen, en dat de VVD en de PvdA (in de raad samen 11 zetels) 3 wethoudersfauteuils naar zich toe konden trekken.

Kijkend naar de bemensing van de portefeuilles wordt de verbazing van Forza! nog groter. Twee terugkerende wethouders hebben elkaar in het recente verleden het predikaat aangeschoten wild gegeven. Tom Horn van de PvdA liet een puinhoop achter als wethouder Sociale Zaken. Een puinhoop die bekwaam is opgeruimd door zijn opvolger, Steffe Bak van het CDA. Deze CDA-lijsttrekker werd met zijn partij door nota bene een nietszeggend telefoontje van de VVD-er Kuipers uit de onderhandelingen voor het College gegooid. De andere aangeschotene is Marjolein Steffens van de HAP, die ironisch genoeg, indertijd door Tom Horn met een motie van wantrouwen wegens bestuurlijk onvermogen werd weggestuurd als wethouder. (Dit alles nadat ook twee andere HAP-wethouders om dezelfde reden noodgedwongen het veld moesten ruimen.)

Ook de overige bezetting van de portefeuilles is, aldus Paul Meijer, op zijn minst opmerkelijk te noemen. Zo is de ervaren PvdA-wethouder van Financiën, Jeroen Nobel, door zijn eigen fractievoorzitter Tom Horn opzij geschoven. Horn effende daarmee het pad voor zijn eigen wethouderschap. In een periode waarin nog een paar zeer grote financiële gaten gedicht moeten worden (omlegging A9, Park 21, Duinpolderweg, alles bij elkaar zo’n € 150 miljoen nog niet gedekt), wordt Derk Reneman van de VVD wethouder Financiën. Reneman heeft zich de afgelopen jaren nooit echt op financieel gebied gemanifesteerd maar passeert nu zelfs de voormalige eerste financiële woordvoerder van de VVD, Rob Koster.

Het nieuwe College is, volgens Paul Meijer van Forza!, het beste te omschrijven als een door Henk Kuipers gedirigeerd links College. Iets waar de kiezers niet op zaten te wachten. En VVD-stemmers ook niet. Net zo min als de (geheel in VVD-stijl) nu al in het Collegeakkoord verbroken verkiezingsbeloften van de HAP dat het Spectrum open zou blijven en van de VVD dat er geen nieuwbouw van het raadhuis zou komen. Het zal nog lang onrustig blijven in de polder voorspelt Paul Meijer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.