Lokale partijen HAP en Forza! grote verkiezingswinnaars

Bron: Dichtbij

HOOFDDORP – Ook al heeft VVD de meeste stemmen, de lokale partijen HAP en Forza! zijn de echte winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in Haarlemmermeer. De partijen hebben respectievelijk de tweede en de vijfde plek ingenomen, met zes en vier zetels. Wat zijn de plannen van deze partijen? En met welke partijen gaan ze in zee? Is een coalitie met de VVD-fractie mogelijk?
Marjolein Steffens, lijsttrekker van HAP, is optimistisch. “Natuurlijk gaan we in gesprek! We gaan bekijken op welke manier we dit vorm kunnen gaan geven.” Steffens is tevreden. “Het is natuurlijk fantastisch al de kiezer je in zo’n grote mate vertrouwen geeft. We hebben gekregen waarvoor we zo hard hebben gewerkt.” Het zou voor HAP niet de eerste keer zijn dat de lokale partij in een coalitie terechtkomt. Ook in 2002 won de partij genoeg stemmen om deel te kunnen nemen in de coalitie.
Lijsttrekker Paul Meijer van Forza! ziet dat anders. “Ik denk niet dat wij in een college gaan met PvdA en HAP. Zij staan voor andere idealen dan wij. Met VVD is het misschien wel mogelijk”, vertelt Meijer. Niettemin is het een unieke belevenis volgens hem. “Het is de tweede keer op rij dat we gegroeid zijn. En dit maal zo veel dat we groter dan GroenLinks zijn en even groot als PvdA, een landelijke partij. Nu kan men echt niet meer om ons heen. Het was een euforisch moment, de ontlading is geweldig.”
HAP en Forza! scoorden goed als lokale partijen. Is er sprake van een trend? Volgens Paul Meijer is dat niet helemaal duidelijk. “Lokaal heeft super gescoord! Maar elke lokale partij heeft een zetel, zelfs de Christen Democratische Volkspartij, terwijl die onder de kiesdrempel zit. En ik heb exact 6000 stemmen. Daar ga ik nog vragen over stellen”, aldus het raadslid. “En als ik niet de antwoorden krijg die ik wil, ga ik om hertelling vragen.”
Volgens Marjolein Steffens zijn lokale partijen al sinds de jaren negentig in opkomst, maar is het ongebruikelijk dat in het westen een lokale partij zo groot wordt. “Nu kan men echt niet meer om ons heen.” Steffens wil zo snel mogelijk werk maken van de verbetering van de participatie van burgers en het vertrouwen van burgers in de politiek. “Maar eerst praten, dan punten realiseren”, voegt ze toe.
Het eerste dat Forza! wil gaan aanpakken, is de subsidielijst van de gemeente, vertelt lijsttrekker Paul Meijer. “Volgens het stemkompas is 90% van de bewoners van Haarlemmermeer vóór bezuinigingen op kunst en cultuur”, aldus de Forza!-voorman. “Daarnaast wil ik dat er gekeken wordt naar de financiële risico’s van de omlegging van de A9.”
Overigens geniet Paul Meijer ook veel van het feit dat hij nu kandidaat-raadslid en ex-Wethouder Kees van der Linden toch een plekje in de raad kan geven. “Hij was eerder weggestemd omdat nota bene de PvdA-fractie twijfels had bij zijn integriteit. Ik vind het prachtig dat hij nu in de raad terugkomt als onze financieel expert.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.