HAP en Forza! winnaars van verkiezingen

Bron: HCnieuws

HOOFDDORP – De lokale partijen HAP en Forza! zijn gisteren de grote winnaars geworden van de gemeenteraadsverkiezingen in Haarlemmermeer. D66 boekte een bescheiden winst. Burgemeester Theo Weterings maakte de uitslag kort na middernacht bekend in de Burgerzaal. De opkomst lag rond de 50 procent.
VVD, CDA, PvdA en GroenLinks zijn de grote verliezers geworden. De VVD blijft overigens wel de grootste partij. De liberalen verloren ruim 6 procent van hun aanhang en komen nu met 7 mensen in de nieuwe raad. CDA hield het verlies beperkt en komt met 5 zetels terug in de raad. De PvdA leed 2 procent verlies, maar mag 4 raadsleden blijven leveren.
Tijdens de verkiezingsavond leek de VVD aanvankelijk op een fors verlies af te stevenen. Bij een eerste tussenstand stonden de liberalen op meer dan 12 procent verlies, maar toen waren vooral de stemmen in de kleine kernen geteld. Toen de stemmen uit de grotere kernen daar bij kwamen, slonk het verlies van de VVD zienderogen.
HAP boekte bijna 5 procent winst en komt nu met 6 mensen in de raad. Lijsttrekker Marjolein Steffens-van de Water was apetrots op dat resultaat. D66 krijgt ook 6 mensen in de nieuwe raad, 2 meer dan op dit moment. Forza! boekte een winst van bijna 4 procent en levert straks 4 raadsleden, een winst van 1. De uitslag betekent dat oud-wethouder en ex-raadslid Kees van der Linden terugkeert in de raad.
GroenLinks krijgt in de nieuwe raad 3 zetels en dat is er eentje minder dan nu het geval is.
De kleinere partijen wisten zich alle goed te handhaven. De ChristenUnie-SGP had al een zetel en houdt die ook. Dat geldt ook voor Sociaal Rechts Haarlemmermeer (SRH) van Rinus Beusenberg.
De twee nieuwkomers bij de verkiezingen, de Christen-Democratische Volkspartij (CDVP) en Een Haarlemmermeer, behaalden beide een zetel. Beide partijen zijn nu overigens ook al vertegenwoordigd in de gemeenteraad. De lijsttrekkers Anneke van der Helm en Hans Spijker mogen dus op hun plek blijven zitten.
De burgemeester benadrukte dat het om de voorlopige uitslag ging. De definitieve uitslag met voorkeurstemmen en restzetels wordt vrijdagochtend bekendgemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.