Forza! wil verbod op hoofddoekjes voor ambtenaren

HC Nieuws, 10-03-2014

HOOFDDORP – De fractie van Forza! vindt dat ambtenaren van de gemeente met publiekscontacten geen opvallende religieuze uitingen, zoals een keppeltje of een hoofddoek, meer mogen dragen. De partij komt daarvoor komende donderdag tijdens de raadsvergadering met een motie.

 

De reden is dat Forza! vindt dat de overheid neutraliteit en onafhankelijkheid moet uitstralen. Er is een scheiding van kerk en staat. Ook vindt Forza! dat klanten van de gemeente niet hoeven te worden geconfronteerd met de religieuze opvattingen van een ambtenaar.

 

Fractievoorzitter Paul Meijer: “We realiseren ons dat ons voorstel maatschappelijk erg gevoelig ligt, maar dat betekent niet dat we deze discussie daarom uit de weg moeten gaan. Het gaat wat ons betreft niet alleen maar over hoofddoekjes, maar over alle religieuze uitingen. Wij vinden in ieder geval wel dat vrouwen die bijvoorbeeld een hoofddoek dragen ten onrechte de vrijheid op geloofsovertuiging aanhalen. Het dragen van een hoofddoek is niet essentieel voor een goede islamitische geloofsbeleving. Je kunt ook een goed moslim zijn zonder hoofddoek. Het dragen van een hoofddoek is eerder een culturele of soms een politieke keuze.”

 

Volgens Forza! willen veel Nederlanders dat er een wet komt die ambtenaren verbiedt een hoofddoek of andere islamitische kledij te dragen. Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer is echter altijd tegen het verbieden van religieuze uitingen van ambtenaren, zoals hoofddoekjes, geweest. Ook wethouders vinden doorgaans dat islamitische kledij moet kunnen, zolang het maar niet gaat om verhullende sluiers of djellaba’s. Forza! wil echter dat alle religieuze uitingen van ambtenaren worden verboden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.