Geen Oost-Europeanen meer toelaten in gemeente

Geen Oost-Europeanen meer toelaten in gemeente

HOOFDDORP – De gemeente zou geen Oost-Europeanen meer moeten inschrijven in de gemeentelijke administratie totdat er afdoende maatregelen zijn genomen tegen de fraude met zorg- en huurtoeslagen. Dat zei fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! donderdag tijdens het Vragenuur in de gemeenteraad.

Eerder deze week werd bekend dat er Oost-Europese en met name Bulgaarse bendes in Nederland actief zijn die zich in Nederland laten inschrijven en dan huur- en zorgtoeslag aanvragen. Ze strijken dan 8.000 tot 10.000 euro aan toeslagen op en vertrekken met de noorderzon voordat er controle is. Paul Meijer noemde die fraude erg schrijnend en vroeg zich af of de bende niet kunnen worden tegengehouden.

Burgemeester Theo Weterings zei daarop dat Oost-Europeanen niet als ingezetenen kunnen worden geweigerd als ze tenminste een half jaar lang drie dagen per week in Haarlemmermeer verblijven. De burgemeester voegde eraan toe dat er in overleg met de Vreemdelingenpolitie en de IND wel onderzoek wordt gehouden als er meer dan 5 buitenlanders op een adres zijn ingeschreven. Dat is al langer het geval en niet het gevolg van de omvangrijke fraude.

Weterings zei ook dat er in de afgelopen 2 jaar 1140 Oost-Europeanen in Haarlemmermeer zijn ingeschreven, onder wie 46 uit Bulgarije. Van die groep is niet bekend of en wanneer ze weer uit de gemeente zijn vertrokken.