Verplaatsen monument voor slachtoffers Schipholbrand kost ruim 100.000 euro

Bron: Hoofddorpse Courant

HOOFDDORP – Het verplaatsen van het monument voor de 11 slachtoffers van de Schipholbrand in 2005 kost de gemeente 108.000 euro. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten in een brief aan de gemeenteraad. Mogelijk wordt het bedrag van 108.000 euro nog overschreden.

Het monument wordt verplaatst, omdat het oude detentiecentrum bij Schiphol inmiddels is afgebroken. Het detentiecentrum staat nu op de nieuwe locatie in Badhoevedorp, waar ook een rechtbank is gevestigd.

De fractie van Forza! In de gemeenteraad zet grote vraagtekens bij de hoge kosten voor het verplaatsen van het monument. Zij vindt het verplaatsen te veel geld kosten en vindt het plaatsen van een veel goedkopere gedenksteen meer dan voldoende.
Fractievoorzitter Paul Meijer: ,,Ruim 108.000 euro voor het verplaatsen van een monument is heel veel geld dat wat ons betreft anders en beter besteed kan worden. We willen niets afdoen aan de emoties rondom de verschrikkelijke brand in 2005 waarbij elf slachtoffers zijn gevallen. Maar er waren ook slachtoffers bij het afschuwelijke familiedrama in 2011 in Hoofddorp en vorig jaar is een heel gezin uit Vijfhuizen in het buitenland om het leven gekomen. Voor hen is er ook geen monument of zelfs een gedenksteen. Dit riekt naar politieke willekeur en valt niet uit te leggen aan onze inwoners.”

Forza! heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. De fractie wil meer inzicht hebben in de kosten, maar ook in de afwegingen waarom de ene ramp een monument waard is en de andere niet. Forza! vindt namelijk dat er geen onderscheid mag worden gemaakt.