College Haarlemmermeer krijgt nog even respijt

Haarlems dagblad, 11 mei 2012.

HAARLEMMERMEER – Het college krijgt nog even respijt: burgemeester Theo Weterings stuurt binnenkort een brief aan de raad met de visie van het college op de vernietigende uitspraak van het Amsterdamse Hof in de zaak-Beusenberg.

Het Hof constateert dat de gemeente in de zaak belangrijke stukken heeft achtergehouden en heropent hem daarom. Forza-voorman Paul Meijer zette gisteren vol de aanval in. Niet alleen vanwege de keiharde uitspraak van het Hof, maar ook omdat Weterings twee weken de uitspraak bagatelliseerde en een verkeerde voorstelling van zaken gaf. Weterings zei toen onder meer dat ’een deel’ van de procedure overnieuw moet. Maar, aldus Meijer, het gaat om de héle zaak. En dat de burgemeester stelde dat de zaak ’niet in een publiekelijk debat besproken diende te worden’ was hem eveneens in het verkeerde keelgat geschoten. Want dat geldt misschien wel voor de zaak zelf, maar niet voor het oordeel dat de gemeente stukken heeft achtergehouden. ,,Als onze burgemeester een naïef man was zonder enig juridisch inzicht, zouden zijn uitspraken begrijpelijk zijn. Maar dat is niet zo’’, aldus Meijer.

Een rood aangelopen Weterings gaf toe dat hij twee weken geleden ’niet helemaal volledig’ is geweest. Maar dat komt omdat de gemeente de uitspraak pas ruim een dag in bezit had. Volgens hem heeft het college meer tijd nodig om de uitspraak te bestuderen. Daarna zal hij de raad tekst en uitleg geven, beloofde hij. Daarna kan de raad zelf beslissen over een debat.

Gisteren kwam het zover vooralsnog niet. Meijer werd zelfs door VVD-voorman Henk Kuipers beticht van een ’suggestieve vraagstelling’. D66’er Denise Abbas zei ’nog niet te kunnen inschatten’ of de gemeente belangrijke informatie heeft achtergehouden, hoewel de rechters daarover geen enkele twijfel laten bestaan.

Alleen de HAP uitte net als Forza onomwonden grote twijfels over het college. Peter van Groenigen wees erop dat zijn partij jaren achter elkaar tientallen vragen over de zaak heeft gesteld maar daar nooit bevredigend antwoord op heeft gekregen. ,,Door de uitspraak van het Hof is er alleen maar meer twijfel ontstaan of we wel volledig zijn geïnformeerd. Ons vertrouwen heeft een nieuwe deuk gekregen.’’

Bekijk hier de volledige uitspraak van het hof.