Klusjes straks verplicht in bijstand

HAARLEMMERMEER – Mensen die in de bijstand zitten, moeten veel meer dan nu daarvoor iets terug gaan doen. Wethouder Steffe Bak moet daarvoor nog dit jaar met een plan komen, vindt een kleine meerderheid van de gemeenteraad.

Sinds januari vorig jaar mogen gemeenten bijstandsontvangers een tegenprestatie vragen, maar het college koos daar toen niet voor.

Maar, zo stelde Forza-voorman Paul Meijer, die mogelijkheid staat niet voor niets in de wet en in tal van gemeenten wordt dat principe ‘voor wat, hoort wat’ wel degelijk in praktijk gebracht. Het kan dus wel, aldus Meijer die daarvoor een motie indiende. Aanvankelijk leek die op weinig steun te kunnen rekenen en Forza! besloot aan het eind van behandeling van de Voorjaarsnota gisteren de motie maar in te trekken.

Maar daar was VVD-voorman Henk Kuipers het niet mee eens. Zoals hij al eerder een motie van de HAP overnam om die te laten wegstemmen, nam hij gisteren de motie van Forza! over om er technisch een meerderheid voor te krijgen.