Zwanenburg zo goed als zeker sporthal

Oppositiepartijen zetten coalitie voor het blok

Het moet wel heel gek gaan wanneer eind deze maand niet het groene licht wordt gegeven voor de bouw van een sporthal in Zwanenburg. Daarmee gaat het plan voor een goedkopere sportzaal van de collegetafel en kunnen alle sportclubs, verenigingen en dorpsraad in dit dorp opgelucht ademhalen. En dat daarmee een gigantisch financieel gat wordt geslagen is nog maar te bezien.

 

Alhoewel de coalitiepartijen VVD, CDA en D66 eerder dit jaar nog aangaven dat een sporthal beter zou zijn dan een kleinere sportzaal, blijkt inmiddels dat zij, inclusief de PvdA, nu lijnrecht tegenover de oppositiepartijen staan, die wél een sporthal de juiste keuze vinden.
Struikelblok in de keuze blijkt het cijferwerk dat VVD sportwethouder Michel Bezuijen door derden en eigen ambtenaren heeft laten uitwerken: een hal kost ruim honderdduizend euro per jaar meer dan een zaal, aldus de wethouder.

 

Gouden kranen?
Maar de oppositie vindt dat onzin. Zo heeft Forza fractievoorzitter Paul Meijer uitgerekend dat een gemiddelde sporthal zo’n 2 miljoen euro kost en niet de 6,5 miljoen die het college heeft berekend: “Dan komen daar in Zwanenburg zeker allemaal gouden kranen in de toiletten! Een sporthal kost gemiddeld 7000 euro per vierkante meter en dan heb je er echt iets moois voor. En dat wij per jaar eventueel in de exploitatie extra moeten bijbetalen is dan nog een schijntje bij die 250.000 euro die jaarlijks moet worden bijgespijkerd in de exploitatie van het 2,3 miljoen euro te bouwen jongerencentrum in Floriande.”

 

Wethouder Bezuijen gaf nog bezorgd aan dat de te verwachten 9,3 miljoen die het Schipholfonds voor Zwanenburg gaat uittrekken, dus inclusief het te bouwen nieuwe dorpshuis, best eens kan worden teruggebracht naar slechts 6,3 miljoen: “Dan hebben wij een nóg groter probleem.”

 

HAP fractievoorzitter Marjolein Steffens: “Onze gemeentelijke sportambities gelden ook voor Zwawenburg want inwoners daar hebben inmiddels alle vertrouwen in de lokale politiek verloren.”
En GroenLinks fractievoorzitter Els Berk: “Hou de jeugd in het eigen dorp en gun haar een sporthal. Dan hoeven ze niet onveilig heen en weer naar andere dorpen te rijden.”

Nieuwsblad Haarlemmermeer woensdag 21-9-2011