Is onze strooiwethouder al bezig extra zout te kopen?”

Nieuwsblad Haarlemmermeer, 20 juli 2011.

Forza fractievoorzitter Paul Meijer zorgde afgelopen donderdagavond weer voor veel hilariteit in de gemeenteraad door in het vragenuurtje het fenomeen ‘strooibeleid’ aan de orde te stellen: “Ik zie dat onze strooiwethouder Steffe Bak niet aanwezig is dus ik ga ervan uit dat hij op dit moment elders extra strooizout aan het inkopen is. Klopt dat?”

Voorzitter Theo Weterings knipperde even met de ogen en vroeg Meijer hoe hij daar opkwam ondanks het feit dat het een onstuimige regenachtige dag was.

Waarop Meijer heel gevat antwoordde dat zijn dochtertjes die ochtend met hun skipakken en ijzers voor zijn bed hadden gestaan omdat het volgens hen al aan het natsneeuwen was.

“En toen moest ik opeens midden juli denken aan onze problemen de afgelopen winter met de schaarste aan strooizout en nu wethouder Bak er vanavond niet is dacht ik even dat hij wellicht elders aan het inkopen is.”

Verrassingsdagje
Maar wethouder Jeroen Nobel wist de fractievoorzitter snel uit de droom te helpen door aan te geven dat er op dit moment 800 ton strooizout beschikbaar is en dat pas na het zomerreces wordt gestart om meer zout in te kopen: “Ga ervan uit dat daar nog 600 ton bij gaat komen dus dat moet voldoende zijn om een strenge winter te trotseren.”

Op de vraag van Meijer of er voor dit jaar dan meer wordt ingekocht dan in de jaren daarvoor moest Nobel helaas het antwoord schuldig blijven omdat hij niet op de hoogte is van details.

De verontruste Forza fractievoorzitter vroeg nog even naar het natstrooien als aanvulling op het reguliere strooizout maar daar was nog geen vergunning voor aangevraagd.

“Dan zijn ze daar wel rijkelijk laat mee,” aldus Meijer later tegenover deze krant, “Want als je wilt natstrooien dan duurt de aanvrage voor zo’n vergunning liefst 26 weken, dus dat is ongeveer ruim een half jaar. Nou, met een beetje strenge winter is het strooizout dan al op medio januari en kunnen wij ook niet uit de voeten met natstrooien. Als wethouder Bak terug van vakantie is dan zal ik hem er toch nog eens naar vragen.”

En met deze winterboodschap begon de gemeenteraad aan zijn zomerreces dat afgelopen vrijdag startte met een traditioneel ‘verrassingsdagje’ uit per touringcar. In Alkmaar werd ’s avonds gedineerd en wenste iedereen elkaar een fijne vakantie toe. Medio september is de raad terug in de bankjes.