Boos op de VVD

Hoofddorpse courant 19 mei 2011

 

BADHOEVEDORP – MKB-voorzitter Paul Kok is boos op de politiek en voelt zich door zijn partijgenoten in de gemeenteraad verraden. “Het is niet te snappen dat de VVD-fractie tegen de motie voor zondagopenstelling van de winkels heeft gestemd. Het blijkt maar weer eens dat de politiek soms ver van de realiteit staat.”

 

In een email aan wethouder Arthur van Dijk van economische zaken laat Paul Kok weten dat hij zeer teleurgesteld is over de negatieve houding van de gemeenteraad vanwege het afstemmen van de motie van Forza! om ook in Haarlemmermeer de winkels op zondag open te kunnen doen. Niet alleen de VVD, ook CDA en D66 stemden tegen. Kok die al 48 jaar lid is van de VVD overweegt sterk zijn lidmaatschap op te zeggen. Diep teleurgesteld als hij in zijn partij is. “Nog nooit heb ik me door mijn politieke broeders zo in de steek gelaten gevoeld als nu. Mijn VVD, de partij die voor vrij ondernemersschap is, stemt tegen. Hoe is het mogelijk. Het heeft mij pijn gedaan en ik voel me verraden door een coalitieaccoord”, klinkt het bitter uit de mond van de man die op een breed front knokt voor de belangen van de ondernemers.

 

Op zondag open mógen zijn, betekent niet automatisch ook open móeten zijn, stelt Kok. “Iedere ondernemer maakt nu al zelf uit of hij op koopzondag, de laatste zondag van de maand, opengaat. En in de plaatsen om ons heen waar de winkels wél open mogen, maakt lang niet elke winkelier gebruik van die mogelijkheid. Tijden veranderen, het koopgedrag ook. Volgens de laatste cijfers wordt 17 procent van de omzet van de supermarkt op zondag behaald.” De Badhoevedorper benadrukt dat Haarlemmermeer in zijn eigen voet schiet: “Niet elke zondag open betekent missen van inkomsten. Mensen uit de hotelbranche vertellen mij dat hun gasten een taxi bellen en in Amsterdam of Haarlem gaan winkelen en gelijk een hapje gaan eten. De gemeente is een eiland geworden met de absurde situatie dat Schiphol Plaza, gelegen in diezelfde gemeente, wel elke zondag open is. De kleine gemeente Haarlemmerliede pakt het heel wat beter aan. Die verheft zich tot ‘toeristische gemeente’ en gaat binnenkort besluiten dat de winkels op zondag open mogen. Dit met het oog op de ontwikkeling op Sugar City. Voor Zwanenburg, waar de winkels niet open mogen, wordt Sugar City een moordende concurrent. En dat terwijl dit dorp, net als Badhoevedorp trouwens, al te maken heeft met Osdorp waar de winkels al lang elke zondag open zijn. “

 

Het woord ‘achterkamertjesbesluit’ valt. Een ander woord heeft de preses van MKB Haarlemmermeer/Schiphol er niet voor als hij terugdenkt aan het in zijn ogen uiterst merkwaardig stemgedrag. “Hoe kunnen partijen die zeggen voor de ondernemers op te komen op het cruciale moment de uitdrukkelijke wens van de 12.000 ondernemers die wij vertegenwoordigen, negeren? Daar moet meer achter zitten. Ik weet dat VVD-wethouder Arthur van Dijk de openstelling op zondag ook graag wil. Ook hij moet zich ontzettend in de steek gelaten voelen. De VVD gaat bloeden hiervoor.”

 

Pas over drie jaar zijn er verkiezingen. Voor het MKB is dat veel te ver weg. “Het is onbestaanbaar dat we met een raad die weigert naar ondernemend Haarlemmermeer te luisteren, nog drie jaar moeten doorgaan. Zondagopening naar keuze van de detailhandel is een legitieme eis en de partijen die hier nee tegen zeggen moeten maar verdwijnen. Ook al moet de coalitie daardoor ploffen. “Ook Paul Kok voelt de hete adem van Sugar City in de nek.

 

Bron: Hoofddorpse courant, 19 mei 2011.