Winkels niet op zondag open

Door: Frits Verhagen, Hoofddorp, zaterdag 23 april 2011 16:3

De winkels in Haarlemmermeer mogen voorlopig niet elke zondag hun deuren openen. Een motie van Forza! Haarlemmermeer kreeg donderdagavond geen meerderheid in de gemeenteraad. De motie werd uiteindelijk slechts gesteund door GroenLinks, TrotsopNederland, Sociaal Rechts Haarlemmermeer (SRH) en uiteraard Forza! zelf

Forza! had de motie ingediend, omdat de fractie vindt dat ondernemers zelf moeten kunnen bepalen of ze op zondag opengaan. “De overheid gaat daar helemaal niet over”, zo benadrukte fractievoorzitter Paul Meijer, die de motie de toepasselijke naam ‘Immer Wieder Sonntag’ had meegegeven naar een vrolijk liedje van het duo Cindy und Bert.

Meijer deed vooral een dringend beroep op D66 en VVD om de motie te steunen. Beide partijen zijn uitgesproken voorstander van een ruime zondagopenstelling, maar in Haarlemmermeer speelt ook de huidige coalitie een rol. Paul Meijer stelde dat VVD en D66 hun principes verkwanselen door het CDA zijn zin te geven. De christen-democraten zijn tegen de koopzondagen.

VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers zei in een reactie dat de motie van Forza! te vroeg kwam. Volgens hem is er in het ‘uitstekende coalitieakkoord’ van een jaar geleden opgenomen dat er naar de slechts naar openingstijden van winkels wordt gekeken als er sprake is van ongelijkheid met openingstijden in buurgemeenten. De VVD heeft zelf vragen gesteld over de situatie in Zwanenburg, nu de winkels in duodorp Halfweg vermoedelijk elke zondag opengaan onder invloed van het grootschalige winkelcentrum in Sugar City.

Dit gaat hoogstwaarschijnlijk ook in Haarlem gebeuren. Dat plan was kort geleden voor D66 reden om een serie schriftelijke vragen op het college af te vuren. D66-raadslid Jenno van Belle gaf er donderdag de voorkeur aan de antwoorden op die vragen af te wachten voordat er conclusies kunnen worden getrokken. D66 was daarom niet van plan de motie van Forza! te steunen, zo maakte naderhand ook fractieleidster Denise Abbas nog eens duidelijk.

Paul Meijer liet weten ‘vreselijk teleurgesteld’ te zijn in de opstelling van D66. “Het pluche is weer eens belangrijker dan de principes.” Volgens hem mag ook de VVD zich vanaf nu ook niet meer opwerpen als de partij voor de ondernemers.

Meijer voerde aan dat het invoeren van de vrije koopzondag kinderlijk eenvoudig is. Hoewel de Tweede Kamer er afgelopen week niet voor heeft gekozen om de beslissing over koopzondagen aan gemeenten over te laten, kan een gemeente er toch voor zorgen dat winkels elke zondag opengaan. Gemeenten moeten daarvoor zichzelf tot toeristisch gebied verklaren. Volgens Paul Meijer is dat op dit moment al het geval in onder meer Den Helder en Almere. “Dat zijn nou bepaald geen gemeenten waar hele hordes toeristen op afkomen.”

Het pleidooi van de Forza!-voorman mocht niet baten. Een meerderheid van VVD, CDA, D66, PvdA, HAP en ChristenUnie-SGP stemde tegen zijn motie.