Onteigenen grond Badhoevedorp nadelig voor gemeente

Hoofddorpse Courant, 15-12-2019

Dat de gemeente ervoor heeft gekozen om de grond van de toekomstige Groene As en sportcomplex De Veldpost in Badhoevedorp te onteigenen om deze zelf te ontwikkelen kan voor een flink financieel nadeel zorgen. Dat zei raadslid Erik Vermeulen van Forza! donderdagavond tijdens een debat in de gemeenteraad.

De gehele sessie is op YouTube terug te kijken

De grond is nu eigendom van projectontwikkelaar Kennemerland Beheer uit Haarlem, die ook delen van Hoofddorp-centrum in handen. De ontwikkelaar heeft aangegeven het sportcomplex en het groengebied heel goed zelf te kunnen ontwikkelen. De gemeente heeft dat echter afgewezen en besloten de grond te onteigenen. Een grote meerderheid van de raad heeft dat goedgekeurd.

Zo niet de fractie van Forza! met raadslid Erik Vermeulen. Hij gaf al eerder aan dat hij een gesprek heeft gehad met de projectontwikkelaar en die hem heeft verzekerd dat hij de projecten heel goed zelf kan realiseren tegen veel lagere kosten. Vermeulen vroeg zich af wat er op tegen is om in zee te gaan met een particuliere ondernemer om je doel als gemeente te bereiken.

Het raadslid had ook kritiek op het college dat ervoor heeft gekozen om het aanbod van de ontwikkelaar niet aan de gemeenteraad voor te leggen. Hij vond dat onjuist, omdat de raad volgens hem een beslissing moet nemen op grond van alle beschikbare informatie. Dat is in zijn ogen in dit geval niet gebeurd.

Vermeulen kreeg niet heel veel bijval van zijn collega’s uit de raad. De meeste fracties vonden niet dat je sportvelden en een groenstrook door een ontwikkelaar kon laten realiseren. Dat is nou eenmaal een taak van de overheid. Laat je dat wel doen door een particuliere ondernemer dan loop je de kans dat de drankprijzen in de sportkantine of de tarieven voor de sportvoorzieningen opeens enorm worden verhoogd, zo zei PvdA-raadslid Dicky Kerkhoff.

Erik Vermeulen zei daarop dat de betrokken ontwikkelaar niets liever wil dan nauw met de gemeente samenwerken en zich aan de voorwaarden voor exploitatie wil houden.

Fractievoorzitter Joost Koomen van D66 vond het niet onmogelijk dat ondernemers projecten voor de gemeente uitvoeren. Dan moet je er wel goede voorwaarden aan stellen. Volgens Koomen is maatwerk daarbij van groot belang.

Verantwoordelijk wethouder Mariëtte Sedee sprak van ‘een heel aardig debatje’, maar ze trok ook tevreden de conclusie dat de raad de aanpak van het college steunt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.