Onteigening grond voor sportcomplex De Veldpost in Badhoevedorp is helemaal niet nodig

Haarlems Dagblad, 5 december 2019

Forza: onteigening grond voor sportcomplex De Veldpost is Badhoevedorp is helemaal niet nodig

Forza! raadslid Erik Vermeulen

Forza-raadslid Erik Vermeulen vraagt zich af waarom de gemeente Haarlemmermeer grond onteigent in Badhoevedorp om een sportcomplex aan te leggen. „De eigenaar heeft bij herhaling aangegeven de grond te willen behouden en in samenwerking met de gemeente sportvelden aan te leggen.”

Vermeulen wijst er op dat die eigenaar stelt er geld voor te hebben en ervan overtuigd is dat hij de velden kan aanleggen en beheren voor minder geld dan de gemeente zelf. Het Forza-raadslid wil dit bespreekbaar maken en heeft een speciale vergadering aangevraagd, die 12 december wordt gehouden.

Het sportcomplex heet De Veldpost en moet aan de zuidkant van Badhoevedorp komen. Ongeveer de helft van de grond is van de gemeente en de andere helft van ontwikkelaar Kennemerland Beheer. De gemeente onderhandelt over aankoop, maar heeft voor de zekerheid tegelijkertijd een onteigeningsprocedure tegen de ontwikkelaar aangespannen. Als de onderhandelingen vastlopen kan meteen worden onteigend om het sportcomplex tijdig aan te leggen.

De voetbalclubs SC Badhoevedorp en Pancratius, nu aan de oostkant van Badhoevedorp te vinden, moeten naar De Veldpost verhuizen om de bouw van woonwijk Schuilhoeve mogelijk te maken. De opbrengst van die woonwijk heeft Haarlemmermeer nodig om de gemeentelijke bijdrage aan de omlegging van de A9 te betalen. Het bestemmingsplan voor Schuilhoeve is overigens nog niet definitief, er loopt een procedure bij de Raad van State omdat KLM bezwaar maakt.

Volgens Vermeulen staat in het beleid rond sport nergens dat de sportfaciliteiten die voor de inwoners worden aangelegd op grond komt die van de gemeente is. Grondbezit is volgens het raadslid geen doel op zich. Onteigening is niet nodig omdat de ontwikkelaar samen met de gemeente het sportcomplex wil aanleggen, vindt Vermeulen.

Hij wijst op de taak van de gemeenteraad om haar geld doelmatig uit te geven. Hij wijst ook op de aanleg van het honkbalstadion in Hoofddorp waar veel extra geld in is gestopt voor Amerikaans honkbal dat er nooit is gekomen. Daarom wil Vermeulen rond De Veldpost de berekeningen van zowel de gemeente als de projectontwikkelaar zien om te kunnen beoordelen hoe de gemeente zo doelmatig mogelijk te werk kan gaan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.