Gemeente zet vol in op aanpak overlast bij de Symfonie

Het aanpakken van de overlast van hangjongeren bij winkelcentrum de Symfonie heeft volgens de gemeente prioriteit. Dat meldt de gemeente naar aanleiding van vragen van politieke partij Forza!.

Dankzij berichten op sociale media en vragen van politieke partij Forza! werden hangjongeren die zich in hun vrije tijd ophouden bij de Symfonie in februari ineens nieuws. En hoewel de betreffende jongeren zelf van mening waren dat het wel meeviel met de overlast, werd vanuit de kant van de ondernemers duidelijk dat er toch wel sprake is van ‘intimiderend gedrag’ en ‘onbeschoft verbaal reageren’, aldus Bab van Groenigen, voorzitter van de winkeliersvereniging Symfonie.

PRIORITEIT

In een reactie op de vragen van Forza! heeft de gemeente nu laten weten dat het aanpakken van de overlast bij de Symfonie inmiddels prioriteit heeft. Bij andere winkelcentra in de polder is een dergelijke mate van overlast als in de Symfonie niet aan de orde. 

‘Naar aanleiding van de overlast die in en rond het winkelcentrum de Symfonie wordt ervaren door bezoekers, winkeliers en omwonenden, is in afstemming tussen gemeente, politie en Meerwaarde vanaf begin februari 2019 besloten tot aanscherping van de aanpak van de overlast’, aldus het college.

WEGGESTUURD

Dit houdt in dat er onder meer groepen jongeren worden weggestuurd, vaker wordt gesurveilleerd, vaker wordt gecontroleerd op scooters en bromfietsers die in het voetgangersgebied rijden, en dat er bloembakken in de doorgang van de Vennerhof komen, om hard rijden met scooters te bemoeilijken. Daarnaast krijgen jongeren structureel boetes of waarschuwingen voor het hangen in portieken en worden ouders ook op de hoogte gehouden als er boetes zijn uitgedeeld. 

Volgens de gemeente gaan medewerkers van Meerwaarde ook actief in gesprek met zowel de jongeren als de ondernemers. Er wordt gekeken waar de jongeren wel kunnen staan als ze ergens willen rondhangen, en ondernemers wordt geleerd hoe ze het beste met overlastgevers in gesprek kunnen gaan. 

BEKEURINGEN

Overigens zijn er bij de gemeente in 2018 en 2019 in totaal 67 meldingen binnengekomen van overlast. In dezelfde periode zijn 85 bekeuringen uitgeschreven voor het overtreden van de regels, zowel voor jeugdoverlast als voor zaken als rijden met een bromfiets in het voetgangersgebied.

Bron: Witte Weekblad, 29-03-2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.