Analyse HD: Forza is volwassen geworden

Bart Boele, Haarlems Dagblad, 8-03-2019


Forza!, eens het enfant terrible van de Haarlemmermeerse politiek, is na acht jaar volwassen geworden.

Het is met vijf raadsleden de grootste oppositiepartij. Forza!-fractievoorzitter Paul Meijer sprak donderdag namens alle partijen in de gemeenteraad uitvoerig met de Commissaris van de Koning Arthur van Dijk over de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Haarlemmermeer.

Met vijf raadsleden is Forza! de grootste oppositiepartij in Haarlemmermeer

Ondenkbaar

Acht jaar geleden was dat ondenkbaar. Als nieuwkomer in de raad schopte Forza! vanaf 2010 tegen alles en iedereen aan. Met de soms als verbaal agressief ervaren stijl van debatteren haalden de Forza-raadsleden regelmatig het bloed onder de nagels vandaan bij de raadsleden van andere partijen.

Heeft Forza! de stijl van debatteren aangepast, of is de rest van de gemeenteraad gewend geraakt aan de Forza-aanpak? Waarschijnlijk allebei. Wie in de politiek iets wil bereiken moet zich op een acceptabele manier presenteren bij de andere partijen. Wie dat niet doet mag van alles vinden waarna de andere partijen over gaan tot hun orde van de dag.

Achterban

Aan de andere kant hebben die andere partijen geleerd om rekening te houden met Forza!. In 2010 haalde de partij drie zetels, in 2014 vier en in 2018 vijf. Weliswaar bleven niet alle gekozen raadsleden Forza trouw – in 2014 stapten er twee uit de partij en gingen zelfstandig verder – maar gezien de verkiezingsuitslag heeft Forza een stabiele en groeiende achterban. Zelfs bij de verkiezingen in november 2018 vanwege de fusie met Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Daarmee is het een blijvertje in de lokale politiek van Haarlemmermeer gebleken. Forza is een factor van betekenis geworden, zeker nu het de leider van de oppositie in de raad is. Forza is een kritische partij die soms nog altijd keihard uit de hoek kan komen, maar schaart zich inmiddels regelmatig achter voorstellen van andere partijen en deelt zelfs complimenten uit als het zo uitkomt. Daarmee werkt Forza er aan door de anderen geaccepteerd te worden. Zo ver is het nog niet. Bij de onderhandelingen over het nieuwe college van B en W maakte Forza eind 2018 geen schijn van kans. De grote partijen VVD en HAP haalden met het CDA de kleine PvdA binnen voor het college. Maar als Forza de ingeslagen weg voortzet is het maar de vraag of de partij na de volgende verkiezingen in 2022 opnieuw kan worden genegeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.