Raadsdebat over megaclaim

16 oktober 2018

Het ingelaste spoeddebat op 11 oktober in de gemeenteraad over de mogelijke megaclaim van gebiedsontwikkelaar TeleVerde is donderdag chaotisch geëindigd. Toen de discussie zich toespitste op een etentje van de coalitiepartijen waarbij wel of niet vertrouwelijke informatie zou zijn uitgewisseld, koos een meerderheid van de raad om te stoppen met het debat.

Het debat was een initiatief van het Sociaal Rechts Haarlemmermeer (SRH) van Rinus Beusenberg. Hij had vorige week in de krant gelezen dat TeleVerde een claim van tenminste 265 miljoen euro tegen Haarlemmermeer wil indienen wegens onrechtmatig handelen van de gemeente. Het aangevraagde spoeddebat werd door o.a. Forza! gesteund.

De kwestie gaat om een stuk grond in Badhoevedorp-Zuid, waar gebiedsontwikkelaar Chipshol van vader en zoons Poot ooit een Airportcity wilde ontwikkelen. Die plannen zijn nooit van de grond gekomen. Na de omlegging van de A9 zou het perceel alsnog tot hoogwaardig bedrijventerrein worden ontwikkeld, maar volgens TeleVerde, dat voor vijftig procent eigendom is van Chipshol, zijn die plannen door de gemeente gedwarsboomd.

De rechtbank in Amsterdam heeft vorige week geoordeeld dat de gemeente inderdaad onrechtmatig heeft gehandeld. De weg ligt open naar een forse schadeclaim die kan oplopen naar misschien wel een miljard. De gemeente heeft aangegeven de uitspraak te bestuderen. Er is tot begin volgend jaar tijd voor hoger beroep.

Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! vindt dat de gemeente ‘een minachting heeft voor burgers en ondernemers’. Eerder had Forza! bij de voorjaarsrapportage al vragen aan het college gesteld over Televerde en eventuele claims. Dit werd destijds door het college weggelachen. Volgens Meijer zijn de grootste verliezers in deze zaak, de inwoners van Haarlemmermeer die deze kosten link- of rechtsom uiteindelijk betalen.

Bekijk de bijdrage van Paul Meijer hier terug:

 

One thought on “Raadsdebat over megaclaim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.