‘Gemeente helpt mensen wél aan het werk’

HCnieuws.nl, 14-09-2018

Bij afwezigheid van wethouder Ap Reinders van Sociale Zaken weersprak zijn collega Tom Horn donderdagavond in de gemeenteraad de beschuldiging van meerdere partijen dat de gemeente niks doet om mensen met een bijstandsuitkering aan werk te helpen. “We zetten ons wel degelijk in om mensen aan het werk te krijgen”, aldus wethouder Horn.

Raadslid Michel van Dijk van Forza! ging het verst in zijn kritiek. Hij zei dat het aantal mensen met een bijstandsuitkering vorig jaar is gestegen van 1430 naar 2100. Dat is een stijging van veertig procent. Ongehoord in een jaar dat de economie alweer aardig uit het dal is gekomen, zo vond Van Dijk.

Het raadslid meende dat het college de taaleis niet serieus neemt, waarbij statushouders voldoende Nederlands moeten spreken om voor een uitkering in aanmerking te komen. Ook de zogenoemde tegenprestatie, waarbij uitkeringsgerechtigden een taak moeten doen in ruil voor een bijstandsuitkering, is volgens Van Dijk wassen neus. “De voorraad hangmatten is kennelijk onuitputtelijk.”

Ook de VVD was teleurgesteld over de cijfers. Raadslid Marco Jonkhout zei meer te hebben verwacht van de inspanningen van de afgelopen jaren. CDA-raadslid Herman Koning zat op dezelfde lijn. “Onze gemeente is de banenmotor van Nederland. De uitstroom van mensen met bijstand is onvoldoende.”

Wethouder Horn bestreed dat de gemeente geen moeite doet om mensen aan het werk te helpen. “Het is te makkelijk om te stellen dat we mensen niet achter hun broek aan zitten. Het is in hun en ons belang te zorgen dat ze wel werk krijgen.”

Volgens Horn is er wel een verklaring voor de teleurstellende cijfers in Haarlemmermeer. Hij stelde dat er tijdens de economische crisis helemaal geen hoge werkloosheid was in Haarlemmermeer. Vanuit die positie is het veel moeilijker om een positief resultaat te behalen dan in een stad als Rotterdam, waar tijdens de crisis juist wel veel werkloosheid was. Cijfers kon de wethouder nog niet geven, maar volgens hem is er dit jaar sprake van een omslag en daalt het aantal mensen met een bijstandsuitkering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.