Jonge moeders met kinderen bang om dakloos te worden

Twee vrouwen met jonge kinderen die nu nog in een noodopvang in de Etta Palmstraat in Hoofddorp wonen, vrezen op korte termijn op straat te belanden. Zij moeten de opvang namelijk binnenkort verlaten om plaats te maken voor andere zogeheten spoedzoekers.

De vrouwen zouden dan naar de zogeheten midstaywoningen in Floriande moeten doorstromen, maar die tijdelijke woningen zitten vol. “Ik sta met mijn rug tegen de muur”, vertelt Nicky. ,,Ik heb er enorm veel stress van. Mijn dochter van 9 jaar ligt er nachten van wakker. Ze is bang dat we op straat moeten slapen.”

 

Jonge moeder Marit zit met haar drie jongens in een vergelijkbare situatie. Ze moest in februari dit jaar haar koophuis uit na een echtscheiding. Sindsdien verblijft het eenoudergezin in de Etta Palmstraat. Marit is er niet gerust op dat ze na november nog een dak boven haar hoofd heeft. “Het vreet aan je.”

 

De noodopvang in de Etta Palmstraat geldt namelijk in principe voor negen maanden. In het midstay-complex Estafette in Floriande mogen jonge gezinnen maximaal twee jaar wonen. Daarna dienen ze door te stromen naar reguliere huisvesting.

 

Raadslid Michel van Dijk van Forza! heeft zich het lot aangetrokken van de beide moeders. Volgens hem is hun situatie hopeloos en zijn de vrouwen radeloos. De gemeente zou de vrouwen nauwelijks steunen. Van Dijk kreeg zelf het verwijt dat hij de moeders heeft opgestookt tegen de gemeente. Hij ontkent dat met klem.

 

Het raadslid stelde donderdag tijdens de raadsvergadering mondelinge vragen over beide eenoudergezinnen. Wethouder Tom Horn van Wonen zei niet in te willen gaan op individuele gevallen, maar in het algemeen herhaalde hij zijn motto dat gezinnen met jonge kinderen niet op straat hoeven te leven. “De gemeente zal altijd proberen te helpen, maar mensen hebben natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid. We laten echter niemand aan zijn lot over.”

 

Raadslid Van Dijk heeft de twee ongeruste vrouwen in contact gebracht met collega’s van D66, HAP, CDA en PvdA. Die vier fracties hebben naar aanleiding van het gesprek met de vrouwen het college deze week schriftelijke vragen gesteld over met name de doorstroming in de Etta Palmstraat en Estafette.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.